Cihatçılardan organize suç örgütlerine akıl almaz para akışı: 31.5 milyar dolar

Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve Uluslararası Organize Suçla Mücadele Küresel İnisiyatifi tarafından hazırlanan bir rapor, çatışma bölgelerinden organize suç şebekelerine akan yıllık 31,5 milyar doları bulduğunu gösterdi.

Cihatçılardan organize suç örgütlerine akıl almaz para akışı: 31.5 milyar dolar

Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve Uluslararası Organize Suçla Mücadele Küresel İnisiyatifi tarafından hazırlanan bir rapor, çatışma bölgelerinden organize suç şebekelerine akan yıllık 31,5 milyar doları bulduğunu gösterdi.

Euronews‘in haberine göre, INTERPOL’ün hazırladığı rapor, terör örgütleri ve askeri grupları finanse etmek için kullanılan uyuşturucu ticareti, haraç ve fidye gibi geleneksel metotların yerini, son dönemde altın, petrol ve diğer doğal kaynakların yasa dışı vergilendirilmesi ve istismar edilmesinin aldığını da ortaya koydu.

Yasa Dışı Para Akışı Atlası “The World Atlas of Illicit Flows” adı altında yayınlanan raporda, çatışma bölgelerinden sağlanan yıllık 31,5 milyar dolarlık para akışının, yüzde 96’sının organize suç şebekelerine aktarıldığı ve daha sonra bu paranın önemli bir kısmının yine silahlı çatışmaların finansmanını karşılamak üzere kullanıldığını gösteriyor.

Rapor, dünyanın dört bir yanında kaçakçılık ve yasa dışı para akışıyla ilgili binden fazla yolun mevcut olduğunu da gözler önüne seriyor.

Doğal ve çevre kaynakları içinde yer alan altın, pırlanta, mineraller, petrol, kömür, kereste ve yabani hayat ürünlerinden elde edilen yasa dışı para akışının, çatışma bölgelerindeki silahlı grupların finansmanının yüzde 38’ini karşıladığı belirtildi.

Haraç ve yasa dışı vergiyle birlikte bu kaynaklardan elde edilen para akışının çatışma bölgelerindeki silahlı gruplara yüzde 26’ya kadar varan bir mali destek sağladığı ortaya çıktı.

Rapora göre, yasa dışı silahlı grupların finansmanının detaylı dağılımına bakıldığında bu paranın yüzde 38’i yasa dışı petrol, altın, mineral çıkartılması, yüzde 28’i uyuşturucu, yüzde 26’sı haraç, gasp, yağma, yasa dışı vergilendirme, yüzde 3’ü dış bağışlar, yüzde 3’ü rehinelerden ele geçen para, yüzde 1’i kömür, yüzde 1’i antika satışlarından geliyor.

INTERPOL Genel Sekreteri Jürgen Stock, doğal kaynakların yasa dışı bir şekilde çıkartılması sonucu sağlanan para akışı hacminin boyutunun oldukça endişe verici olduğunu belirtirken, bu paranın yine çatışma bölgelerindeki silahlı gruplara gitmesinin barış, istikrar ve güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu.

Raporda, organize suç şebekelerinin siyasi elitlerle olan ilişkileri de sorgulanarak bu kişilerin ticaret yolları ve doğal kaynaklar üzerindeki egemenliklerini sürdürmek için bu gruplarla işbirliği içine oldukları uyarısında bulunuldu. Taliban, IŞİD, El Kaide gibi örgütlere giden para akışı konusunda da ayrıntılı bilgi verildi.

Raporda, stratejik konumu nedeniyle Türkiye’nin yasa dışı ticaret ve kaçakçılık akışında önemli bir noktada olduğu da kaydedildi.

Raporda, IŞİD’in petrol ve gaz satışından dolayı yılda 1,4 milyar dolar gelir elde ettiği kaydedilen raporda, bunun önemli bir kısmının Türkiye üzerinden gerçekleştiği iddialarına da yer verildi.

Suriye sınırından petrol kaçakçılığının ise ülkede savaşın başlamasının ardından yüzde 300 arttığı da bildirildi.

IŞİD’in yılda 2,7 milyon ton petrol kaçırdığı ve bunun da 2,5 milyar dolarlık bir vergi kaybına yol açtığı iddia edildi.