Çiftçiler 'dua'ya çıktı: Ne devlet su veriyor, ne de Allah yağmur yağdırıyor

Urfa'da beklenen yağışların gelmemesi nedeniyle çiftçiler 'yağmur duası'na çıktı.

Çiftçiler 'dua'ya çıktı: Ne devlet su veriyor, ne de Allah yağmur yağdırıyor

Türkiye’de tahıl üretiminde üçüncü sırada yer alan Urfa’da bu yıl yağış miktarının geçen yıla göre ciddi oranda düşmesi nedeniyle çiftçiler, hiç bir bilimsel temele dayanmayan ‘yağmur duası’ seçeneğine tutunarak çare aradı.

Türkiye’de tarım kenti olarak bilinen Konya ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada yer alan Urfa’da yaşanan kuraklık, çiftçileri zor durumda bıraktı. Pamuk üretimiyle birlikte 6 milyon 393 bin dekar alanda mercimek, arpa ve buğday üretimi yapıldığı kentte tohumların filizlenmeyince, çiftçiler yağışı dört gözle beklemeye başladı. Geçen yıl yağışlar sayesinde hububatta bolluk yaşanan Urfa’da, bu yıl beklenen verimin alınamayacağı belirtildi.

Susuzluktan kuruyan tarlalarına giden Güzelbulak Mahallesi çiftçileri, namaz kılıp yağmur için dua etti. Kuraklıktan en çok, özellikle sulama alanı az olan Siverek, Hilvan, Ceylanpınar, Viranşehir’in etkilendiğini belirten çiftçiler, Atatürk Barajı’ndan faydalanmamanın üzüntüsünü dile getirdi.

“METEOROLOJİ SÜREKLİ ‘KURAKLIK YAŞANACAK’ DİYOR”

“Bu kış mevsiminde yağmura hasret kaldık. Meteroloji sürekli kuraklık yaşanacağı yönünde açıklamada bulunuyor. Bu kuraklık yüzünden çiftçilerimiz perişan oldu. Atatürk Barajı’ndan Mardin’e kadar su veriliyor. Ancak Hilvan ve Siverek bölgesi bu sudan faydalanmıyor. Ne devlet su veriyor, ne de Allah yağmur yağdırıyor. Bu ekini kaldıramadığımız için mazot, tohum ve bankalara olan borçlarımız katlanıyor. Artık çiftçilerimiz ekim yapamaz durumuna geldi. Ekenler ise yağmur yağmadığı için ekinleri kurudu. Tohumlarımız su olmadığı için filizlenmedi. Dört gözle yağış bekliyoruz. Devletimizin bize destek çıkmasını, borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz.”

YILIN ÇİFTÇİSİ ‘EN KÖTÜ ÇİFTÇİ’ OLDU

Urfa’da geçen yılın çiftçisi seçilen Cevher Ceylan ise bu yılın en kötü çiftçisi olduğunu ifade ederek, “Bu yıl bölgemiz kurak geçiyor. Bugüne kadar yağmur yağmadı. Ekinlerimiz tarlada filizlenmedi. Bu yüzden çiftçilerimiz oldukça mağdur durumdadır. Bizim ne suyumuz, ne de kanallımız olmadığı için bir tek Allah’tan rahmet bekliyoruz. Atatürk Barajı bize 15 kilometre mesafede, ancak su bu bölgeye verilmedi. Geçen yılın çitçisiydim, bu yılın en kötüsü oldum. Devletimizden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.