CHP'nin seçim 'strateji'si: Elitist bariyerleri aşıp sağa oy verenlerin diliyle konuşacağız

CHP yönetiminin milletvekillerine sunduğu yerel seçim raporunda "sağın diliyle konuşma" önerisi yapıldı.

CHP'nin seçim 'strateji'si: Elitist bariyerleri aşıp sağa oy verenlerin diliyle konuşacağız

Son seçimde Saadet Partisi ve ‘İyi Parti’ gibi partilerle ittifak yaparak sağcıları Meclis’e taşıyan CHP’nin bu tutumunu yerel seçimde daha da ileri götürüp propaganda çalışmalarında da sağın diliyle konuşmayı görüştüğü öğrenildi.

CHP yönetiminin hazırlayıp Abant Kampı’nda milletvekillerine sunduğu, ‘Yerel Seçimler 2019 Stratejisi-Yöntem, Hedefler, Öncelikler ve Öneriler’ raporunda yapılan sözkonusu önerinin amacı da “entelektüel, akademik ve elitist bariyerleri aşmak” gibi akıl almaz bir iddiaya dayandırıldı. Rapor, düzen muhalefetinin en büyük partisinin yeni rejime uyum sağlamak adına sağ siyasete tam yol yelken açtığını gösteren yeni bir örnek oluşturdu.

Hürriyet’ten Rifat Başaran‘ın haberine göre, CHP yönetiminin raporunda “AKP’nin oy kaybetmesi sağlanmadan seçim kazanmak ve toplumda ‘durum değişebilir’ umudu ve inancı yaratmak mümkün değildir” denilirken, Saadet Partisi örneği verilerek “muhafazakarlarla yapılacak ittifakın önemi”ne yer verildi.

“Bu nedenle alınacak her karar AKP’ye oy kaybettirme potansiyeli, dayanakları olan argümanlar ile ortaya konmalı. Hedefimiz hem tek tek seçim bölgelerinde zaferler kazanmak, hem de ülke geneli oyumuzu yüzde 30 psikolojik sınırının üzerine çıkartmak” diye devam eden raporda şunlar kaydedildi:

“OY GELMESE DE EZBER BOZDUK”

Özellikle muhafazakâr kesim ile yapılacak ittifaklar önemli. Saadet Partisi ittifakının oluşturduğu bir rüzgâr var. Ciddi miktarda oya dönüşmese de sembolik anlamda muhafazakâr dünyada CHP algısına dair ezberleri bozan bir kulak verme davranışına yol açtı. Bunun geçici ve seçimde kısa yoldan fayda sağlamaya çalışmanın ötesinde, bir arada yaşama iradesi olduğunu kanıtlamak için ittifak hâlâ çok değerli. Millet ittifakını sadece siyasi düzeyde tutmamak, muhafazakâr dünyanın sivil toplum kuruluşları, hemşeri dernekleri gibi toplumsal teması güçlü yapıları ile işbirliği geliştirmek.

muhafazakâr seçmenle bağ kuvvetlenmeli

Bir ittifak politikasına ihtiyaç duyuluyor. Bir yandan AKP-MHP ittifakının analizi diğer yandan CHP’nin belediye meclislerinden başkanlığa kadar kiminle nasıl bir ilişki geliştireceğinin, sebepleri ile ortaya konması bekleniyor. Bu konu hem AKP’ye oy kaybettirme hem de AKP’nin kutuplaşmacı politikalarının aşılmasında ve CHP ile muhafazakâr seçmen arasındaki bağın kuvvetlenmesinde bir fırsat bağlamında ele alınıyor. HDP seçmeninin değerlendirilmesi isteniyor.

SAĞIN DİLİYLE ‘YENİ TOPLUM SÖZLEŞMESİ’

Entelektüel, akademik ve elitist bariyerleri aşıp, sağ partilere oy veren büyük kesimin diliyle konuşmak. Şehirlerde gıdanın, enerjinin üretilebildiği çevreye ve topluma faydalı, sürdürülebilir politikalar geliştirmek. Farklı inanç, kültür, hayat tarzı, sivil toplum oluşumlarının ortak konularda istişare ve müzakeresine olanak veren mekanizmaların oluşturulması. AKP’nin kutuplaştırıcı korku siyasetine karşı biz korkusuzca bir arada yaşamayı mümkün kılacak bir ‘Yeni Toplum Sözleşmesi’ öneriyoruz.