CHP'den faiz kararına tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Merkez Bankasının faiz artırım kararı karşısında endişeli olduklarını belirtti.

CHP'den faiz kararına tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Merkez Bankasının faiz artırım kararı karşısında endişeli olduklarını belirtti.

Aykut Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankasının faiz artırım kararına, ekonomide ani bir durgunluğa, bu durgunluğun sonucu olarak iflaslara ve işten çıkarmalara neden olabileceğinden endişeli yaklaştıklarını ifade etti.

Erdoğan’ın TESK Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, “Yüksek faizi düşürelim” söylemine ise siyasi tiyatro diyen Erdoğdu, Merkez Bankası’nın Erdoğan bağımsız olarak böyle bir karar alamayacağını söyledi.

Erdoğdu açıklamasında “Erdoğan faiz artışının siyasi sorumluluğunu Merkez Bankası üzerine yıkmaya çalışırken, tiyatronun kötü polisi Merkez Bankası, Erdoğan’dan bağımsız olarak faiz artırmış görüntüsü vermeye çalışıyor. Bu samimiyetsiz tiyatrodan Türkiye ekonomisine bir hayır gelmez. Merkez Bankasının aldığı bu şok faiz artırımının kaçınılmaz sonucunun, ekonomide ani bir durgunluk ve bu durgunluğun sonucu iflaslar ve işten çıkarmalar olmasından endişe ediyoruz. Üstelik bu çadır tiyatrosunun kur artışını durduramama riskini hatırlatıyoruz. Bu şok faiz artışına rağmen döviz kurunda anlamlı gerileme olmazsa işte o zaman ekonomik bir felaketle karşılaşabiliriz.” ifadelerine yer verdi.

‘Yasakçı anlayışı sürdürüyorlar’

İktidarın, hem Merkez Bankasının bağımsızlığını, hem de seçim kazanmak için mali disiplini ayaklar altına aldığını belirten Erdoğdu, Merkez Bankasının fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu kontrol altına almak için bütün araçları tam ve zamanında kullanması gerektiğini ifade etti.

Erdoğdu, dövizle yapılan sözleşmelerin Türk lirasına çevrilmesi hakkındaki Cumhurbaşkalığı Kararnamesi’ne ilişkin ise “Milli paranın itibarı, döviz sözleşmelerini yasaklayarak değil fiyat istikrarı sağlanarak korunur.” ifadelerini kullandı.

Erdoğdu sözlerine “Hükümetin dolarizasyonla mücadele yöntemi, döviz üzerinden veya dövize endeksli sözleşmeleri yasaklamak. Milli paramıza değer ve istikrar kazandırmak için para ve maliye politikalarında gerekli önlemleri alamayan hükümet, yasakçı bir anlayışla kriz yangınının üzerine benzin döküyor.” ifadeleriyle devam etti.