CHP PM toplantısında 'Millet İttifakı' savunulmuş

CHP’nin Parti Meclisi (PM) toplantısında 24 Haziran seçim sonuçları ele alındı. CHP'nin yaptığı değerlendirmede, parti bir önceki seçime göre yüzde 3 oy kaybederken, CHP'nin oylarının yüzde 2.2'si 'İyi Parti'ye, yüzde 0.5'i ise HDP'ye kaydığı iddiaları yer buldu.

CHP PM toplantısında 'Millet İttifakı' savunulmuş

CHP’nin Parti Meclisi (PM) toplantısında 24 Haziran seçim sonuçları ele alındı. CHP’nin yaptığı değerlendirmede, parti bir önceki seçime göre yüzde 3 oy kaybederken, CHP’nin oylarının yüzde 2.2’si ‘İyi Parti’ye, yüzde 0.5’i ise HDP’ye kaydığı iddiaları yer buldu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ’24 Haziran seçimlerini değerlendirmek’ üzere topladığı Parti Meclisi toplantısında, siyasi analist Mehmet Günal Ölçer ve ekibi seçim sonuçlarına dair bir sunum gerçekleştirdi.

Cumhuriyet‘in aktardığı habere göre, 24 Haziran seçimlerindeki CHP’nin hem Türkiye, hem de il, ilçe ve mahalle bazında aldığı oyların değerlendirildiği toplantıda; partiler arası oy geçişlerine de dikkat çekildi.

CHP’NİN KAYBETTİĞİ OYLAR HANGİ PARTİLERE KAYDI?

PM’de sunulan raporda, AKP’nin 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 49.3 olan oyu 24 Haziran’da yüzde 42.3’e düştüğü, AKP’nin kaybettiği yüzde 7.1’lik oyun ise MHP’ye gittiği ifadeleri yer aldı. MHP’nin daha önceki seçimlerde oy veren seçmeninin sadece yüzde 4.1’ini koruyabildiği açıklanırken, daha önceki seçimlerde MHP ’ye oy veren seçmenlerden yüzde 7.9’unun ‘İyi Parti’ye oy verdiği aktarıldı. Aynı rapora göre ‘İyi Parti’ CHP ’den de yüzde 2.2 oy kazandı.

CHP, 1 Kasım 2015’te yüzde 25.6 oranında oy alırken, 24 Haziran seçimlerinde oy oranı yüzde 22.8’e gerilemişti.

Yapılan algoritma çalışmasında CHP oylarının yüzde 2.2’sinin ‘İyi Parti’ye kaydığı ifade edilirken, daha önce CHP’ye oy vermesine rağmen HDP’ye oy veren seçmenlerin oranı yüzde 0.5 olarak açıklandı. HDP oylarını yüzde 10.5’ten yüzde 11.5’e yükseltmişti. Yine rapora göre, HDP, yüzde 1’lik oy artışının yarısını CHP’den alırken diğer yarısını daha öncesi seçimlerde bağımsız adayları destekleyen seçmenlerden aldı.

Özellikle İzmir ve İstanbul’da genç seçmenin CHP’ye yöneldiği saptanırken, oy oranı artan ve azalan il ve ilçeler de belirlendi. Bu saptama yapılırken sadece oy artışı değil farklı kriterler kullanıldığı ifade edilirken, sırasıyla Kırşehir’in Boztepe, Elazığ’ın Maden, Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ve Kırşehir’in Mucur ilçeleri CHP’nin en başarılı olduğu ilçeler olarak ifade edildi. En başarılı il Kırşehir olurken, başarısız iller ise Şırnak, Hakkâri ve Iğdır olarak açıklandı. Yapılan sıralamada İzmir en başarılı 13., İstanbul 19. ve Ankara 30. sırada yer aldı.

Seçim sonuçlarına ilişkin bir başka çalışmayı da CHP yönetiminin yaptığı ifade edilirken, ittifak sisteminin oy dağılımını gösteren rapora göre 24 Haziran genel seçiminde siyasi partiler ittifakı olmasaydı; AK Parti 320, CHP 148, HDP 75, MHP ise 57 milletvekili çıkartacaktı sonucu paylaşıldı. İYİ Parti, SP ve DP’nin baraj altında kalacağı için hiçbir seçim bölgesinde milletvekili çıkaramayacağı belirtilen raporda, ittifakın olmadığı senaryodan en fazla yararlanacak partinin AKP olacağı iddia edildi.

SAADET PARTİSİ İTTİFAKA KATILMASAYDI…

CHP yönetiminin sunduğu rapora göre SP ‘Millet İttifakı’na katılmasaydı AKP 302, CHP 141, HDP 67, MHP 50 ve ‘İyi Parti’ ise 40 milletvekili çıkartacaktı. Bu senaryoda sekiz bölgede ‘Millet İttifakı’nın aldığı birer milletvekilinin Cumhur İttifakı’na geçeceği belirtilerek, CHP’nin Bartın, Yozgat ve Şanlıurfa’da vekil çıkartamayacağı, Muğla ve Samsun’da milletvekili sayısının birer düşeceği hesaplanırken, SP’nin Millet İttifakı’na dahil olması sonucunda AKP’nin tek başına iktidar olma şansını kaybettiği iddia edildi.

Raporda HDP’nin barajı aşamaması halinde AK Parti’nin 343, CHP ’nin 156, MHP ’nin 51, İYİ Parti ’nin 48, SP’nin 1 milletvekili çıkaracağı ve bir de bağımsız milletvekili olacağı belirtilirken, HDP’nin baraj altında kalması halinde bu durumdan en fazla AKP’nin avantajlı çıkacağı, SP’nin diğer ittifak partilerinden daha fazla oy aldığı tek il olan Batman’da 1 milletvekili çıkaracağı, Hür Dava Partisi eski genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun da bağımsız olarak Meclis’e gireceği değerlendirmeleri yer aldı.