Cezaevinde iki kitap daha "sakıncalı" bulundu!

Nurcan Baysal'ın 'Ezidiler: 73. Ferman Katliam ve Kurtuluş' ve Ahmet Altan'ın 'Ölmek Kolaydır Sevmekten' kitapları, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi yönetimi tarafından "sakıncalı" bulundu

Cezaevinde iki kitap daha

Nurcan Baysal’ın Ezidiler: 73. Ferman Katliam ve Kurtuluş ve Ahmet Altan’ın Ölmek Kolaydır Sevmekten kitapları, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi yönetimi tarafından “sakıncalı” bulunarak; tutuklu gazeteci Nedim Türfent’e verilmedi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre bir arkadaşı tarafından Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde kalan Türfent’e kargo yolu ile gönderilen Nurcan Baysal’ın Ezidiler: 73. Ferman Katliam ve Kurtuluş adlı kitabı Cezaevi İdaresi Eğitim Kurulu tarafından “sakıncalı” bulunarak kendisine teslim edilmedi.

Kitabın Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısına aykırılık arz ettiği de iddia edildi. Buna ilişkin olarak ise, “Kitabın var olan sisteme karşı bir tehdit unsuru taşıdığı görülmektedir. Kısacası; terör örgütünün ve sözde önderlik anlayışının meşrulaştırılmaya çalışıldığı, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünü tehlikeye düşüreceği, toplum arasında kargaşa ve kaos ortamı oluşturulmaya çalışıldığı tespiti, eğitim kurulu tarafından hasıl olmuştur. Bu nedenlerle kitabın tutuklu Nedim Türfent’e verilmemesine, kitabın emanete alınmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Alınan bu karar üzerine Van İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulunan Türfent’in bu itirazı da reddedildi.

Türfent’e gönderilen ve yasaklanan bir başka kitap ise Ahmet Altan’ın Ölmek Kolaydır Sevmekten adlı kitabı oldu.

Yasaklama gerekçesi ise, Altan’ın tutuklu olmasına bağlandı. Alınan kararda “Bahse konu olan kitap yazarının FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak suçundan halihazırda halen tutuklu olarak yargılandığı eğitim kurulunca tespit edilmiş olup, konuya dair Adalet Bakanlığı’nın yazısı göz önüne alınarak, kitap Eğitim Kurulu’nca incelenmiştir. Bahse edilen yazının birinci maddesinde ‘öncelikli olarak imha edilecek yayınlar seçilirken, basımlarının yapıldığı kapatılmış yayınevi isimleri dikkate alınarak değil, ister kapatılmış, isterse halen faaliyet gösteren yayınevleri tarafından olsun, terör örgütü lider ve üyelerinin kendi adlarına veya müstear isim kullanarak yazdıkları her türlü yayın olmasına özellikle dikkat edilmesinin’ bu tür yazıların ilgili yazıya istinaden imha edilmesi gerektiği Eğitim Kurulu’nca tespit edilmiştir” denildi.

Ölmek Kolaydır Sevmekten adlı kitabı bu gerekçelerle yasaklanarak kendisine verilmeyen Türfent, Ahmet Altan’a ait birçok kitabın ise Cezaevi Kütüphanesi’nin kitap listesinde hâlâ yer aldığını aktardı.