Çevreciler protesto etti, ÇED toplantısı engellendi

Çerkezköy'de termik santral konusunda bilgilendirme toplantısı yapmak isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, çevreciler tarafından protesto edildi.

Çevreciler protesto etti, ÇED toplantısı engellendi

Çerkezköy ile Kapaklı ilçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan termik santralle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerince bilgilendirme toplantısı yapmak istedi. Toplantı öncesinde çevreciler bakanlık yetkililerini protesto etti. Çevreciler ‘Kömürden vazgeç güneşi seç’ ‘ölüm bacaları istemiyoruz’, ‘Termik santral istemiyoruz’ yazılı pankart açarak toplantının yapılacağı yere geldi.

Gazetecilerin alınmadığı salona giren çoğunluğunu kadın çevreciler, termik santrale karşı çıkarken protestoda bulunup, sık sık “Termik santral istemiyoruz” sloganları attı.

Bu sırada dışarıda kalanlar da termik santrali protesto etmek için salona girmek istedi. Greenpeace üyelerinin de bulunduğu grup üzerlerine siyah elbiseler girip, gaz maskeleri takarak yere yatarak protestoda bulundu. Protestocular, ‘Termik santral ölüm demektir. Ölümün ÇED’i olmaz. Diren Trakya, Diren Kuzey Ormanları’, ‘Kömür için ormana kıyma’, ‘Kömür tozu tüm Trakya’ya yayılacak’, ‘Kanser hastaları çoğalacak’ ‘Olmazbeya’ yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

BAKANLIĞIN TOPLANTISI YAPILAMADI

Yaşanan arbedeler ve gerginlik üzerine bakanlık yetkilileri toplantıyı gerçekleştiremedi. Toplantının yapılamadığı alınan tutanağa, “Halkın katılım toplantısı için saat 10.30’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonuna gelinmiştir. Halkın katılım toplantısı açılışı yapılmıştır. Halk bilgi almak istemeyerek eylem yapmıştır. Toplantı kapatılmıştır” geçirildi.

CHP VE MHP’LİLER TUTANAK YÜZÜNDEN TARTIŞTI

Tutanağın yazılması sırasında bazı CHP ve TEMA üyeleri, tutanağa, ‘Toplantı kapatılmıştır’ yerine ‘Toplantı yapılamamıştır’ ifadesinin yer almasını istedi. Bu sırada orada bulunan MHP ve Ülkü Ocakları üyeleri de CHP’lilere, “Niye karışıyorsunuz” diye tepki göstermesi üzerine gerginlik yaşandı. Gerginlik polisin araya girmesiyle birlikte önlendi. Tutanağın imzalanmasının ardından bakanlık yetkilileri salondan ayrılırken, salonu boşaltan vatandaşlar da ayrı bir tutanak hazırlayarak imzaladılar.