ÇEVİRİ | Lübnan Komünist Partisi MK üyesi: PKK'ye çağrı yaptık, Suriye'deki Amerikan üsleri kapatılmalı

ABD'de bir programına katılan Lübnan Komünist Partisi Merkez Komitesi üyesi Jana Nakhal, Suriye'nin İsrail savaş uçağını düşürmesini ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi.

ÇEVİRİ | Lübnan Komünist Partisi MK üyesi: PKK'ye çağrı yaptık, Suriye'deki Amerikan üsleri kapatılmalı

Çeviri: Kubilay Cenk

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) mücadele veren Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi (PSL) kurucularından Brian Becker’ın ve John Kiriakou düzenlediği Loud & Clear adlı radyo programına katılan Lübnan Komünist Partisi Merkez Komitesi üyesi Jana Nakhal, Suriye’de geçtiğimiz hafta düşürülen İsrail savaş uçağı ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi.

Jana Nakhal’ın katıldığı radyo programının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Brian Becker: Merhaba Jana, İsrail uçağının düşürülmesinin ardından, Amerikan medyasında, bölgede Suriye ve Lübnan’da gerçekleşebilecek olası bir büyük savaş konusunda oldukça fazla spekülasyon var. Ancak sen Beyruttasın, son gelişmeler konusunda neler düşünüyorsun?

Jana Nakhal: Biz de hem İsrail medyası hem de Amerikan medyasından, “Lübnan’a doğru yaklaşan bir savaş var ” şeklinde söylentileri bir süredir duyuyorduk. Bu yeni olan bir durum değil, geçmişte de vardı. Ancak savaş uçağı düşürüldükten sonra insanlar bu sefer gerçekten ciddi olacağını düşünmeye başladı. Hâlâ bekliyoruz. İsrail tarafının böyle bir savaşa istekli olduğu konusunda herhangi bir gösterge yok ancak bunu bilemezsiniz.

(Radyo programının bu kısmında Nakhal’dan sonra söz alan Becker, Al-Monitor’de yayımlanan ve uçağın düşürülmesinden sonra İran, Suriye, Lübnan ve İsrail arasındaki potansiyel bir Üçüncü Lübnan Savaşı’na yaklaşıldığını savunan bir yazının ilk paragrafını okuyor. Yazının tamamını okumak isteyenler buradan ulaşabilir.)

http://gazetemanifesto.com/2017/11/26/ceviri-lubnan-komunist-partisi-ile-son-gelismeler-uzerine-roportaj/

“HİZBULLAH YENİ BİR GERİLLA ORDUSU HALİNE GELDİ”

John Kiriakou: Amerikan medyasının kaçırdığı yahut görmezden geldiği bir şey var. Sıcak savaşa dahil olmak İsrail’in çıkarına olan bir şey değil. İsrail’in çıkarına olan şey, komşularının birbiriyle savaşta olması. Ve bence İsrail’in burada gerçekten endişelendiği şey İran. İsrail hava sahasında bir İran İnsansız Hava Aracı (İHA) bile onların panik olması için yeterli. İsrail’in buradaki çıkarı konusunda ne düşünüyorsun Jana? Sence İsrail bir savaş istiyor mu veya kendi iç politikaları için bir savaşa ihtiyaçları var mı?

Jana Nakhal: Bence, bölgedeki ana sömürgeci güç olan İsrail, istemediği takdirde bir savaşa girmez. Yani, bir dış güç tarafından savaşa itilirlerse asla savaşa girmezler. İçinde yaşadığımız koşullarda, Hizbullah, Suriye’de dahil olduğu savaştan daha güçlü bir şekilde çıktı. Şimdiye kadar İsrail tarafından, Hizbullah’ın askeri yapısının doğası ve değişimine dair yapılan bir çok araştırma, Hizbullah’ın daha önce dünyanın görmediği bir formda ve tamamıyla yeni bir gerilla ordusu haline geldiğini belirtiliyor. Çünkü, gerilla taktiklerine ek olarak, geleneksel ordu taktikleri edindiler. Hizbullah’ın bu gelişimi ve hem ekonomik hem de politik projeleri sebebiyle Netanyahu’nun kendi ülkesinde halkı tarafından pek sevilmediği gerçeğiyle birlikte, bence İsrail’in şu an bir savaşa ihtiyacı yok. Ancak bence İsrail öyle veya böyle bir şekilde, Hizbulah’ın niyetinin ne olduğunu anlamak ve ne tür yeni taktikler edindiklerini görmek isteyecek.

John Kiriakou: Jana’nın anlatmak istediği şey, İsrail istemediği sürece bir savaşa dahil olmayacak. Başka şekilde söylemek gerekirse, inisiyatif İsrail’de.

“İRAN’IN MÜDAHALESİNİ DİRENİŞ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Brian Becker: Burada (ABD’de) bir durum var ve bu programı yapmak istememizin nedenlerinden biri de, Amerikan halkından saklanan gerçekleri ortaya çıkarmak. İran, yaşananlara dair hem ABD’nin hem de İsrail’in açıklamalarını saçma ve yalan diyerek reddederek, Suriye’nin kendini savunma hakkı olduğunu vurguladı. Lütfen İran’ın Suriye’deki rolü hakkında yardımcı ol.

Jana Nakhal: Bence, bölgenin bir parçası olması ve Suriye devleti tarafından çağrılmış olması nedeniyle İran da Hizbullah kadar Suriye’ye müdahale ediyor. Biz bu durumu yabancı bir saldırıya, yani Amerikan saldırısına ve IŞİD saldırısına karşı direniş olarak görüyoruz. Aslında bölgedeki bütün halkların sorumluluğu bu saldırıya karşı birleşmek. İran’ın burada ne yaptığını soranların IŞİD’i kimin finanse ettiğini, silahlandırdığını ve eğittiğini sorgulamamaları komik.

“SURİYE’DEKİ AMERİKAN ÜSLERİ KAPATILMALI”

John Kiriakou: Amerikan stratejisine dair bir şey sormak istiyorum. Bir kaç ay önce IŞİD’in ve diğer cihatçı grupların yenilgiye uğratılması, Suriye ordusu ve müttefikleri tarafından daha fazla toprak kazanılması, barış yakın zamanda mümkün gibi görünmüştü. Ancak şimdi Suriye’de yasadışı işgalci bir güç olarak bulunan ABD orada bulunmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde bu durum nasıl ilerleyecek?

Jana Nakhal: Geçtiğimiz haftalarda PKK’ye bir çağrıda bulunduk. Afrin’de işgalci Türkiye’ye karşı direnişlerini desteklediğimizi belirttik ancak bu durumun aynı şekilde Amerikaya karşı olması gerektiğini de belirttik. Yıllar önce, ABD hükümetinin PKK ile bağlantı kurduğu bilinmeye başlandığında, sahada ne olduğu belirli değildi ancak zaman içerisinde bu durum netleşti. Netleşen durum şuydu; geçmişten bildiğimiz üzere, ABD bu bölge halklarının asla dostu olamaz. Şu an ihtiyacımız olan şey Suriye’de kurulan bu 9 Amerikan üssünün kapatılması, ABD ile bağlantıların ve işbirliğinin sonlandırılması ve PKK’nin işbirlikçiliği yüzünden ABD’nin elinde tuttuğu bütün verilerin durdurulması lazım.

Notlar:

  • Konuşmaları çevirirken sadece ses kaydından yararlandım. Dolayısıyla elimde herhangi bir yazılı metin yoktu. Konuşmacıların söylediği bazı kelimeler anlaşılmıyordu ancak elimden geldiğince konuşmalara sadık kaldım.
  • Radyo programı sırasında gelişmeleri ele alırken referans gösterdiği yazıyı da konu bütünlüğünü bozmaması için çevirinin içine ekledim.
  • Programın diğer katılımcılarından biri de film yapımcısı ve senarist Dan Cohen. Ancak okuduğunuz çeviride sadece Nakhal’ın konuşmaları ve ilgili kısımlar yer alıyor.