Cengiz, Kaşıkçı için cenaze töreni istedi: Bu İslam'da kabul edilemez

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu binasında öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, ABD'li yayın organı ABC News kanalında soruları yanıtladı.

Cengiz, Kaşıkçı için cenaze töreni istedi: Bu İslam'da kabul edilemez

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu binasında öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, ABD’li yayın organı ABC News kanalında soruları yanıtladı.

Cengiz, Kaşıkçı ile 6 ay önce bir konferansta tanıştığını, onunla röportaj yapmak istediğini, Kaşıkçı’nın da bu teklifi kabul ettiğini belirterek, “Benim gibi bir araştırmacı için, böyle güçlü ve büyük bir gazeteci-yazarla iletişime geçmek onur ve gurur vericiydi. Aramızda hemen samimi bir diyalog başladı. Kibirden uzak, çok saygılı, kibar ve içten bir insandı. Kocaman bir kalbi vardı. Sevgi ve saygının ötesinde onurlu hissediyordum. Bunu büyük bir kendine güven hissi olarak adlandırabilirim” sözleriyle Kaşıkçı’yı anlattı.

Cengiz, resmi evlilik hazırlıklarının başlamasının ardından, Kaşıkçı’nın resmi belgeler için İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na ilk olarak 28 Eylül’de gittiğini anlatırken “Konsolosluğa gitmek istemedi. Bunun riskli olacağını düşünüyordu. Orada yakalanıp gözaltına alınacağı ihtimalini düşünüyordu. Siyasi görüşlerinin sonuçlarıyla yüzleşmek istemiyordu” ifadelerini kullandı.

Bu ziyaretinin ardından Kaşıkçı’nın endişelerinden kurtulduğunu ifade eden Cengiz, sonraki ziyaretleri için “Konsolosluk çalışanlarının kendisine yönelik iyi davranışları ve misafirperverlikten dolayı çok memnundu.” dedi.
Kaşıkçı ile 2 Ekim tarihindeki ikinci ziyaretlerinde de bir tehlike hissetmediklerini ve alacakları resmi belgeyle artık hayatlarını birleştirebileceklerini düşündüklerini belirten Cengiz, birlikte gittikleri konsolosluk binasından Kaşıkçı’nın uzun süre çıkmaması üzerine korkuya kapıldığını, yine de öldürülme ihtimalini hiç aklına getirmediğini belirtti.

Cengiz, Kaşıkçı’nın kaybolması ile Suudi Arabistan’ın gazetecinin öldürüldüğünü kabul eden açıklamasının arasında geçen 17 günde, nişanlısının hala hayatta olduğunu umut ettiğini aktardı.

Bu süreçte basında, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’dan gelen bir ekip tarafından konsoloslukta öldürüldüğüne dair çıkan haberlerle korkularının arttığını ancak yine de buna inanmak istemediğini belirten Cengiz, “Suudi Arabistan hükümetinin, Suudi Arabistan’ın konsolosluğunda öldürüldüğünü ilan ettiği gün gerçek anlamda inandım öldürüldüğüne. Onun öncesinde öldürülmediğini düşünüyordum. Bekliyordum yani ‘gelir’ diyordum” dedi.

Cengiz, “Cemal’in cesedinin nerede olduğunu hala bilmiyoruz. Bu konuda bir açıklama yok. Hala cenaze töreni yapılmadı. Bu İslam’da kabul edilemez. Bu, bizim yerine getirmemiz gereken son görev.” diye de konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’a da Kaşıkçı’nın öldürülmesi konusundaki soruşturmanın güvenilir olmasını sağlama çağrısını yineleyen Cengiz, “ABD Başkanı bu konuya insanlık tarafından bakmalı ve bunu bir uluslararası trajedi olarak düşünmelidir. Bu bakış açısı, uluslararası siyaset ve diplomasiden önce gelmelidir” değerlendirmesinde bulundu.