Çavuşoğlu'ndan tuhaf İdlib açıklaması: Başından beri plan burayı ele geçirmekti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib'e yönelik beklenen operasyon için "Rejimin burayı ele geçirmek isteği açık" diyerek ilginç bir ifadede bulunurken " Bu ciddi bir risk taşıyor. Her bakımdan bir felaket olur" diyerek cihatçı terör gruplarının hamiliğine soyundu.

Çavuşoğlu'ndan tuhaf İdlib açıklaması: Başından beri plan burayı ele geçirmekti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Maas ile düzenlediği basın toplantısında Suriye’de cihatçıların kontrolünde olan İdlib’e yönelik operasyonun amacının İdlib’i ele geçirmek olduğunu belirterek, “Bu ciddi bir risk taşıyor. Her bakımdan bir felaket olur” dedi.

Bakan Çavuşoğlu ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Ankara Palas’ta ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu toplantıdaki konuşmasında “rejim” diye bahsettiği meşru Suriye yönetiminin ordusunun beklenen İdlib operasyonu için “İdlib’e saldırmak isteği ve burayı ele geçirmek isteği açık. Ama rejimin garantörleri var, Rusya ve İran. Rusya ve İran’la temaslarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“BAŞINDAN BERİ PLAN İDLİB’İ ELE GEÇİRMEKTİ”

Bakan Çavuşoğlu, zaten bir Suriye toprağı olan, ancak ABD, Körfez ülkeleri ve Türkiye’nin desteğiyle cihatçı çetelerin kontrolüne geçirilen İdlib’e yönelik operasyonun amacına ilişkin “Başından beri plan İdlib’i ele geçirmekti” diyerek tuhaf bir ifade kullandı.

“Burada hiç kimse kimseyi kandırmasın” diyen Çavuşoğlu, “Buradaki radikal grupların buradan çıkması gerektiği ya da ayrıştırılması konusunda hemfikiriz. Ama bu saldırıların amacı İdlib’i ele geçirmektir. Bu ciddi bir risk taşıyor. Her bakımdan bir felaket olur. Güvenlik bakımından da insani bakımından da. Bu radikal gruplar, terörist gruplar Türkiye tarafından buraya getirilmedi. Bu gruplara karşıysak o zaman Halep’ten, Doğu Guta’dan, Humus’tan hatta güneyden bu terörist grupları niye İdlib’e getirdik? Ya da koridor açarak onların silahlarıyla beraber niye buraya gelmesine izin verdik? Başından beri plan belliydi: ‘Bu gruplar buraya gidecek, sonra bu grupların burada bulunmasını bahane ederek, burayı ele geçirmek için saldıracak” diye konuştu.

‘ALMANYA VE TÜRKİYE’NİN POZİSYONLARI ÖRTÜŞÜYOR’

Bakan Çavuşoğlu, Almanya ve Türkiye’nin Suriye ve diğer konularda pozisyonlarının örtüştüğünü belirtip, “Berlin yönetiminin bu süreçte gösterdiği samimi tavrın takdire şayan” olduğunu kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Tahran zirvesi konusunda Türkiye’yi desteklediklerini belirterek, “İdlib’den kaçacaklara yardım etmek gerekiyor. Nasıl yardım edebileceğimizi konuştuk. Türkiye bu konuda önemli ortağımız” dedi.

NATO, AGİT ve Avrupa Konseyi gibi birçok platformda Türkiye ile ortak olduklarına işaret eden Maas, “İlişkilerimizin yapıcı olmasında stratejik menfaatimiz var” ifadesini kullandı. İkili ilişkilere de değinen Maas, “Türkiye ve Almanya arasında son yıllarda tabii ki bazı yanlış anlaşmalar oldu. Ziyaretimde bu konuları da ele aldık” diye konuştu.

‘TÜRKİYE, İDLİB KONUSUNDA ÖNEMLİ ORTAĞIMIZ’

Maas, Suriye’deki durum başta olmak üzere uluslararası meseleleri de ele aldıklarının altını çizerek, şöyle devam etti:

“Türkiye, tabii ki büyük bir endişeyle sınırındaki gelişmeleri izliyor, bizler de endişeliyiz. Öngörülmesi mümkün olmayan insani bir felaketi ortaya çıkarabilecek gelişmelere gebe olan bir bölgeden (İdlib) bahsediyoruz. İdlib’den kaçacaklara yardım etmek gerekiyor. Nasıl yardım edebileceğimizi konuştuk. Türkiye bu konuda önemli ortağımız”.

‘TÜRKİYE’NİN DAHA FAZLA KATKISI OLUR’

Bu hafta Tahran’da düzenlenecek zirvenin önemine işaret eden Maas, “Bu konuda da Türkiye’yi destekliyoruz. Çünkü uluslararası toplumdaki birçok çevre, Türkiye’ye bakıyor. Belki Türkiye’nin duruma müdahale noktasında diğer ülkelerden daha fazla imkanı, katkısı olabilir diye düşünüyor” dedi.

Maas, “İmkanları doğrultusunda bu çatışma durumunda olan kesimlere etki etmek isteyen Rusya ve diğer ülkeler de var. Büyük bir felaket olasılığı da var. Çatışmaların olabileceğini ve bu çatışmaların belli cephelerde yoğunlaşabileceğini görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Heiko Maas, konunun insani boyutu yönünden neler yapabileceklerini Türkiye ziyareti çerçevesinde masaya yatırdıklarını kaydetti.