Çavuşoğlu'ndan Rusya açıklaması: İlişkimiz birilerini kıskandırıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmek üzere Moskova'ya giden Mevlüt Çavuşoğlu görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu'ndan Rusya açıklaması: İlişkimiz birilerini kıskandırıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmek üzere Moskova’ya giden Mevlüt Çavuşoğlu görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Rusya ile ilişkilere dair  “Bu yakın iş birliği ve dostluk birilerini kıskandırmıyor değil” dedi.

Açıklamada, Suriye’ye ilişkin fikir alışverişinde bulunulduğu ifade edilen görüşmeye dair Çavuşoğlu ‘ateşkes’ yapılması gerekliliğine dikkat çekerken, “Hepimizin endişelerinin nasıl karşılanabileceğine dair görüşmeler sürüyor” ifadelerinde bulundu.

Suriye gündemine ilişkin “anayasa komisyonunun oluşturulmasının” önemine vurgu yapan Çavuşoğlu, İdlib’e dair açıklamasında da bölgenin çatışmasızlık alanı olarak korunması gerekliliğini savundu.

Çavuşoğlu Astana sürecinin devam etmesi için çabaladıklarını ifade ederek üçlü zirvenin önümüzdeki günlerde İran’da gerçekleşeceğini belirtti.

Çavuşoğlu’nun açıklamasından dikkat çeken kısımlar şöyle;

‘Dostluğumuz bazı kişileri kıskandırıyor’

“Bir kere daha Moskova’da bulunmaktan ve değerli dostum Sergey Lavrov ve heyetleriyle görüşmekten memnuniyet duyuyorum. İlişkilerimizi her alanda en üst düzeye çıkarmak için yoğun gayret sarf ediyoruz. ”

“Liderlerimiz sık sık bir araya geliyorlar. Bu yakın iş birliği ve dostluk bazı kişileri de kıskandırmıyor da değil. İlişkilerimiz, birilerini kıskandırıyor olabilir. Rusya bizim için stratejik bir ortaktır.”

‘Suriye gündemi için İran’da biraraya gelinecek’

“Önümüzdeki süreçte siyasi alanda temaslarımızı sürdüreceğiz. Bugün Suriye’yi konuştuk. Bir taraftan Astana’yı devam ettirmek için diğer taraftan siyasi süreç için birlikte çalışmamız ve çabalarımızı arttırmamız lazım. Bir an önce anayasa komisyonunun çalışmalara başlaması Suriye’nin geleceği için önemlidir. Soçi formatındaki üçlü liderler zirvesi önümüzdeki günlerde İran’da gerçekleşecek.”

“ÖNEMLİ OLAN RUSYA’NIN ENDİŞELERİ”

“İdlib bölgesinin çatışmasızlık alanı olarak korunması, Suriye için, terörle mücadele için ve insani bakımdan çok önemlidir. Teröristlerle diğer insanları ayırt etmemiz lazım. Burada askeri bir çözüm Suriye için felaket olur.”

“Önemli olan Rusya’nın endişelerinin ortadan kaldırılması. Radikal grupların Türkiye’ye de Rusya’ya da tehdit oluşturmaması gerekiyor. Ancak bu grupları yok etmek için İdlib’e saldırmak, yüz binlerce insanın ölmesi, milyonlarca insanın evini terk etmesi demektir. Bu felakat olur, dram olur. O yüzden İdlib’e saldırmak yerine birlikte nasıl çözebiliriz konusu üzerine çalışmalıyız.”