Lavrov: Amerika Astana 3'lüsünü dengesizleştirmeye çalışıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavron açıklama yaptı.

Lavrov: Amerika Astana 3'lüsünü dengesizleştirmeye çalışıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavron açıklama yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi. Lavrov ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle oldu:

“İDLİB’İ BOMBALAMAK KATLİAM OLUR”

Sergey Lavrov dünyada dışişleri bakanlarının duayenidir. Kendisine hoş geldiniz diyoruz.

Çok önemli projeleri hayata geçirmek için çalışıyoruz.

Vize meselesi çok önemli. Rusya vatandaşlarının ülkemize vizesiz gelmesi bizi mutlu ediyor.

Bizim vatandaşlarımızın da vize sorunu yaşamadan Rusya’yı ziyaret etmesini arzuluyoruz. Bu konuda bazı çalışmalarımız var. İnşallah bu sorunu da çözeceğiz. Astana süreciyle çatışma ortamını durdurmak istedik ve önemli mesafeler kat ettik. İdlib’de yapılması gereken nettir. 12 gözlem noktamız var. Oradaki huzuru garantör ülkeler sağlamalı. Rusya ve diğer ortaklarımızla bu teröristleri tespit edip onları etkisiz hale getirmeliyiz. Teröristler orada diye bütün İdlib’i bombalamak katliam olur. Orada yaşayan teröristleri halk da istemiyor. Onları göz ardı edemeyiz.

“BRUNSON’UN DURUMUNDA DEĞİŞİKLİK YOK”

Amerika’da bir karmaşa var. Bu durumu sonlandırmak isteyen bir kesim var ve bundan nemalanan bir topluluk da var. Birinin bildiğini diğeri bilmiyoruz diyor. Baskıyla ilişkilerimiz daha kötüye gider. Amerika tehditle ilişkilerimizi iyileştiremez. Aksine bu sorunlar diyalogla çözülür. Brunson’un durumu belli sağlık sebebiyle ev hapsinde. Brunson’un durumunda herhangi bir değişiklik yok.

Lavrov’un açıklamalarından satırbaşları:

“YAPTIRIMLAR GAYRİMEŞRU”

Dünyada bir dönüm noktası yaşıyoruz. İki kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçiş yaşanıyor. Bazı batı partnerlerimiz diplomasi kültürünü yitirmiş haldeler.

Türkiye ile hep beraber şunun taraftarıyız: Çeşitli meseleler, Suriye meselesi olsun çözülmelidir bu meseleler.

Kısa süre önce terör gruplarına karşı nasıl mücadele edebiliriz, terörden vazgeçenleri sivil hayata nasıl döndürebiliriz bunları görüştük. Barışçıl çözüm arayışındayız.

Astana sürecinin olumlu sonuçlanmayacağını dünyaya empoze etmek isteyenler var. Türkiye ve Rusya, Suriye meselesinde Suriye’nin durumunu iyileştirdi. Amerika Astana 3’lüsünü dengesizleştirmeye çalışıyor.

Yaptırımlar gayri meşru ve illegaldir. Tüm uluslararası normlara aykırıdır. Milli paralarla ticaret birkaç senedir gündemimizde. Rusya, İran ve Çin arasında bu tarz mütakabatlar oldu. Kanaatimce doları bu şekilde istismar etmeleri, doların nüfusunun azaltacak ve daha güvenilir ortaklar aranacak.

İDLİB MESAJI: SURİYE ORDUSU KENDİ TOPRAĞINDA TERÖRİSTLERE KARŞI SAVAŞIYOR

İdlib çatışmazlık bölgesi. Belli şartlarla oluşturuldu. Bu şartlardan bir tanesi, ‘ateşkes teröristleri kapsamayacak.’ Oradaki durum biraz daha zor. Nusra’nın orada binlerce militanı orada. Türkiye’nin gözetim noktaları kurulmasıyla durum biraz sakinleşmişti. Ancak son zamanlarda Suriye ordusu bazı saldırılara maruz kaldı. Suriye ordusu bu tarz hareketlere karşı mücadele etmek hakkına sahiptir. Suriye ordusu kendi toprağında teröristlere karşı savaşmaktadır. Bizim de Suriye ordusuna destek sağlama hakkımız var. Ancak, Obama döneminden beri bir kronik sorun var. Teröristler ayırt edilemiyor. Bunu sayın Bakan’la görüşeceğiz birazdan.”