Çavuşoğlu'ndan ABD yaptırımları açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da düzenlenen 18. D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda ABD yaptırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu'ndan ABD yaptırımları açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da düzenlenen 18. D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda ABD yaptırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD ile iki bakana yönelik yaptırım kararının karşılıklı olarak kaldırıldığını ifade eden Çavuşoğlu, “ABD, bu kararından vazgeçmek istedi. Geçtiğimiz günlerde bizi aradılar. ‘Karşılıklı olarak kaldırma konusunda hazır mısınız?’ diye sordular. Biz bunu yanlış bulduğumuzdan ‘Siz ne zaman kaldıracaksanız, biz kaldırırız.’ dedik.” açıklamasını yaptı.

‘Gereksiz bir adımdı’

Çavuşoğlu açıklamasında ABD’nin yaptırım kararı almasının ardından mütekabiliyet ilkesi gereği kendilerinin de yaptırım uyguladığı ifade etti. Kararın en başından yanlış olduğunu belirten Çavuşoğlu “Hiçbir faydası olmamıştı. Gereksiz bir adımdı.” dedi.

Çavuşoğlu yaptırım kararının karşılıklı olarak kaldırılması sürecini şu sözlerle anlattı:

”ABD bu kararından vazgeçmek istedi. Geçtiğimiz günlerde bizi aradılar. ‘Karşılıklı olarak kaldırma konusunda hazır mısınız?’ diye sordular. Biz bunu yanlış bulduğumuzdan ‘Siz ne zaman kaldıracaksanız, biz kaldırırız.’ dedik. Dün bu konuda adımlar atıldı. Gerekli yazışmaları yaptık. İlgili bakanlık ve kurumlara da ABD’li iki bakan hakkında yaptırım kararını kaldırdığımızı da eş zamanlı olarak yazılı şekilde bildirmiş olduk.”