Çavuşoğlu: Suriye'de boşluğu biz dolduracağız, ABD bizim sayemizde çekildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'den çekilmesi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu: Suriye'de boşluğu biz dolduracağız, ABD bizim sayemizde çekildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye’den çekilmesi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu ”ABD’nin Suriye’den çekilme kararında da en önemli aktör Türkiye’dir. Aldığımız kararlar sayesinde.” diyerek Rusya ile de anlaştıklarını belirtti.

Çavuşoğlu, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde düzenlenen “Türkiye’de Uluslararası İlişkilerin Önemi” konulu etkinlikte Suriye gündemine ilişkin açıklamalarda bulunarak “Son bir yılda özellikle Halep krizinden bu yana Türkiye’nin üstlendiği roller sayesinde sahada ateşkesi belli seviyede konsolide ederken Suriye’nin siyasi çözüme doğru gitmesinde en önemli aktör Türkiye’dir. ABD’nin Suriye’den çekilme kararında da en önemli aktör Türkiye’dir.Aldığımız kararlar sayesinde” ifadelerine yer verdi.

Çavuşoğlu Türkiye’nin Suriye’de oynayacağı rolü ise  ”Bir ülkenin çekilmesi oradaki boşluğu kimin dolduracağı ve terör örgütleriyle mücadele, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi süreç… İşte İdlib muhtırasını Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin’le bir odaya giderek anlaştılar çıktılar geldiler sonra kağıda döktük, imzaladık.” sözleriyle ifade etti.

‘Suudi Arabistan’dan gelişme yok’

Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında da değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’a yönelik eleştirilerini dile getirdi. Çavuşoğlu “Kaşıkçı cinayetinde uluslararası bir soruşturma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Çünkü biz bugüne kadar şeffaf davrandık ve bu cinayetin aydınlatılması için ne gerekiyorsa yaptık. Bilgileri ve belgeleri dünya kamuoyuyla paylaştık. Ama Suudi Arabistan’dan hiç bir gelişme yok. Daha ceset nerede belli değil. Yerel işbirlikçi kim ancak robot resmi göndeririz diyorlar. Sokaktan bir kişi mi ki robot resmini göndereceksiniz. Bu kişiler kimdir? Hapistekiler kimdir? İfadelerinde ne var paylaşmak gerekiyor” ifadelerine yer verdi.