Çavuşoğlu: 'Musul ve Basra başkonsolosluklarımızı yeniden açacağız'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Büyükelçiler Konferansı programı kapsamında bulunduğu Konya’da açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu: 'Musul ve Basra başkonsolosluklarımızı yeniden açacağız'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Büyükelçiler Konferansı programı kapsamında bulunduğu Konya’da açıklamalarda bulundu.

Büyükelçilerle düzenlenen yemekte konuşan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, ‘Girişimcilik Dış Politikası’nı anlattı. Çavuşoğlu, “Bugüne kadar ulaşamadığımız  ülkelere ve kıtalara ulaşmak için gayret sarf ediyoruz. Bugün diplomatik ağımız dünyada 5’inci sırada, 240 misyonumuz var. 2 yıl önce hatta geçen yıl dünyada 6’ncı sıradaydık. Yeni büyükelçilikler, başkonsolosluklar başladı. Şimdi Irak’ta daha önce kapattığımız Musul ve Basra başkonsolosluklarımızı yeniden açacağız. Ama Afrika’da 12’den 41’e yükseldi, 50’ye çıkarmamız lazım. Latin Amerika’da 6’dan 15’e çıktık. Bu sayıyı artıracağız. Girişimci dış politikamız sayesinde iş adamlarımızın ve ülkemizin çıkarlarını her yerde takip edeceğiz” dedi.

Avrupa Birliği ile vize muafiyetine dair de görüşlerini paylaşan Çavuşoğlu, ”Girişimci dış politikamızla birlikte o ülkelerle ilişkileri geliştirirken vatandaşlarımızın kolay ziyaret edebilmesi için vizeleri kaldırmamız lazım. Bugün 74 ülkeyle vizeyi kaldırdık. Şimdi ise Avrupa Birliği ile vize serbestliğini hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, Avrupa ülkelerine dönük ise “Bizimle dost olmak isteyenlerle dost oluruz. Ama bize yanlış yapanlar şunu bilsinler ki, Türkiye Cumhuriyeti kimse karşısında boyun eğmez. Bizim Avrupa değerleriyle sorunumuz yok. Esasen bu değerler evrenseldir. Türkiye bu değerleri savunur. Ama Türkiye’nin önüne siyasi engeller çıkarmayın. Kendi iç politikanızı Türkiye ile olan ilişkilerinize yansıtmayın. Çünkü biz böyle yapmıyoruz” dedi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine dair Çavuşoğlu, “Biz çözüm odaklıyız. AB ile içeride ve dışarıda ekonomik anlamda atabileceğimiz adımların olduğunu onlar da biliyor. Zorluklar karşısında da dayanışma halinde olmamız lazım. Türkiye, Avrupa ailesinin bir üyesidir, bir parçasıdır. Kimse Türkiye’ye, Avrupa’nın dışında, Avrupa’ya girmeye çalışan bir ülke veya millet olarak davranamaz. Biz bu ailenin parçasıyız” diye konuştu.