Çavuşoğlu Çin'i ziyaret etti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Pekin'de bir araya geldi.

Çavuşoğlu Çin'i ziyaret etti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Pekin’de bir araya geldi.

Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin Çin ile ilişkilerine daima stratejik bakış açısıyla yaklaştığına ve “Tek Çin” politikasında öteden beri ısrarlı olduğuna işaret etti. İkili ilişkilerdeki olumlu gelişme eğilimini güçlendirmeye hazır olduklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, enerji, altyapı tesisleri, ticaret ve yatırım gibi alanlarda somut işbirliğini pekiştireceklerini ve daha çok Çinli yatırımcıyı Türkiye’ye çekeceklerini kaydetti. Çavuşoğlu ayrıca, Çin ile terörle mücadele ve istihbarat işbirliğini yoğunlaştıracaklarını belirtti.

Wang Yi ise yaptığı konuşmada, yeni dönemde Çin-Türkiye stratejik işbirliğinin pekiştirilmesi ve iki ülkenin çeşitli alanlardaki işbirliğinin sağlamlaştırılmasının, iki tarafın ve halklarının temel ve uzun vadeli çıkarlarına uyan mutlak seçenek olduğuna işaret etti. Çin Dışişleri Bakanı, iki ülkenin birbirlerinin temel endişelerine önem vererek, karşılıklı siyasi güven zeminini kuvvetlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Wang Yi ve Çavuşoğlu, Suriye’deki siyasi durum ve Filistin sorunu gibi her iki tarafı ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulundular. İki bakan, Orta Doğu’da istikrarın oluşturulması ve önemli küresel sorunların siyasi yollarla çözülmesi için ortak çaba harcamayı ve koordinasyonu güçlendirmeyi kararlaştırdı.