Can Dündar'dan hakkında çıkarılan kırmızı bültenle ilgili açıklama

Gazeteci Can Dündar, hakkında gıyabi tutuklama kararı ve kırmızı bülten çıkarılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Can Dündar'dan hakkında çıkarılan kırmızı bültenle ilgili açıklama

Gazeteci Can Dündar, hakkında gıyabi tutuklama kararı ve kırmızı bülten çıkarılmasına ilişkin açıklama yaptı.

MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin dava nedeniyle gazeteci Can Dündar hakkında gün içerisinde gıyabi tutuklama kararı ve kırmızı bülten çıkarılmasına karar verilmişti.

Özgürüz üzerinden canlı yayında açıklama yapan Dündar şunları söyledi:

“Hakkımda bir tutuklama kararı olduğunu ve kırmızı bülten kararı çıkarıldığını havuz medyası büyük bir sevinçle girdi.  Böyle bir şey yok önce onu söyleyeyim. Daha sonra ne olduğunu anlatayım. MİT TIR’ları davasında Yargıtay mahkemenin kararını bozdu. Neden bozdu? Çünkü basın kanununa göre davanın 40 gün içinde açılması gerekiyordu. Bu dava açılmadı ve geç kalındı. Geç kalındığı için Erdem Gül ve ben otomatikman beraat etmiş durumdayız aslında.

Tabi Erdoğan’ın bu kadar hedefinde olmuş bir davanın sanıkları bu kadar kolay beraat edemezlerdi. Yeni bir şey bulmaları gerekiyordu. Bir de casusluğu deneyelim dediler. Casusluğu ortaya attılar çünkü hem daha havalı hem de 20 yıla kadar cezası var. Biz zaten yargılanmıştık casusluktan ve mahkeme bir delil bulamamıştı.

Bu sefer bir delil buldular. Suriye’nin BM Büyükelçisi bu haberi görmüş ve BM’ye şikayet etmiş. İşte demek ki bir gazeteyi okuyan büyükelçi bizim casus olduğumuza kanıt olarak sunulabiliyormuş. Bu iddiayla bir dava açtılar. Ve yargıtay dosyayı yeniden mahkemeye gönderdi.

‘DAHA ÖNCE YAPILAN BAŞVURULAR CİDDİYE ALINMADI’

Bugün olan ne? Bugün olan şu: Mahkeme dosyayı almış Yargıtay’dan ve ‘benim yargılamam yapabilmem için bunların tutuklanması lazım’ demiş. Bunların dediği benim tabi. Dolayısıyla gıyabi tutuklama kararı çıkarmış. Buna ilaveten İNTERPOL’den kırmızı bülten talep etmiş. Ülkeler kendileri kırmızı bülten çıkaramaz ancak İNTERPOL’e başvurabilirler. İNTERPOL bunu ciddiye alırsa kendi kırmızı bültenine alıyor, aramaya başlıyor ve ülkeye iade ediyor.

Fakat İNTERPOL ve genelde dünyanın geri kalan kısmı Türkiye’nin hangi amaçla, kimleri tutuklamaya çalıştığını bildiği için bunlara genelde kulak asmıyor. Benim için daha önce yapılmış başka başvurular da var ve bunlar ciddiye alınmadı.”

http://gazetemanifesto.com/2018/04/02/can-dundar-hakkinda-kirmizi-bulten-cikarildi/