"Ankara'nın askerlerini çekmesini bekliyoruz"

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Ankara'daki zirve sonrası Türkiye'nin askerlerini çekmesini beklediklerini söyledi.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Rusya, Türkiye ve İran’dan oluşan üçlü mekanizmanın Ankara’ya askerlerini çekme konusunda nüfuz etmesini umduklarını söyledi.

Sputnik‘in haberine göre Bakü’de Bağlantısızlar Hareketi zirvesi kapsamında konuşan Caferi, Rusya, Türkiye ve İran arasında yapılan müzakereler sonucunda Ankara’nın askerlerini çekmesini umduklarını belirtti.

“Astana anlaşmalarına göre Türkiye’nin İdlib’deki terör örgütlerini gözetlemek ve denetlemek için hafif silahlı polis göndermesi gerekiyordu” diyen Caferi, ancak Türkiye’nin bunun yerine asker gönderdiğini ve Astana anlaşmalarını ihlal ettiğini söyledi.

“ABD’DEN BİLGİ ALMADIK”

Caferi’ye ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme planları soruldu. Suriyeli diplomat, Washington’dan bu konuda henüz resmi bilgi almadıklarını belirtti.

‘TÜRKİYE VE ABD SALDIRGAN POLİTİKA İZLİYOR’

Caferi, Türkiye ve ABD’nin Suriye’ye karşı saldırgan bir politika izlediğini ve Suriye’nin egemenliğini ile toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini savunurken, “Suriye’de çözüm ancak egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine dayanabilir. Uluslararası toplumu, bu iki ülkenin politikalarını kınamaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE, ASKERLERİNİ AFRİN’DEN ÇEKMELİ’

Caferi, Türkiye’nin askerlerini Afrin’den çekmesi gerektiğini de savundu.

Caferi, “Türkiye, birliklerini Afrin’den çekmeli. Bu konuda Türk hükümetine baskı yapılacağını umuyorum. Ankara’nın Afrin’deki eylemleri, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ve Bağlantısızlar Hareketi ilkelerini ihlal ediyor” diye konuştu.

‘GOLAN TEPELERİNİN İŞGALİNİ ASLA KABULLENMEYECEĞİZ’

Caferi, Şam’ın Golan Tepeleri’nin işgalini asla kabullenmeyeceğini de kaydetti. Suriyeli diplomat, “İsrail, komşu ülkeleri işgal etme suçu nedeniyle cezalandırılmadı. İsrail, Suriye’nin Golan Tepeleri’ni, Filistin’i ve Lübnan’ın bazı bölgelerini işgal etti. Sivillere yönelik suçlar devam ediyor, çeşitli terör yuvaları destekleniyor” ifadelerini kullandı. Caferi, Filistinlilerin kendi geleceklerini tayin etme hakkını desteklediklerini sözlerine ekledi.