Bolton Türkiye'ye geliyor, haberini kim veriyor?

Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un Türkiye'ye geleceğini duyuran kişinin Hükümet değil AKP Sözcüsü olması "parti devleti" görüntüsünün çarpıcı bir örneğini oluşturuyor.

Bolton Türkiye'ye geliyor, haberini kim veriyor?

ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın en önemli adamlarından Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un yılbaşından sonra Türkiye’ye geleceği açıklandı. ABD emperyalizminin askerlerini Suriye topraklarından “IŞİD’le mücadeleyi Türkiye’ye bırakarak” çekme kararı alması sonrası gerçekleşen bu ziyaret ayrıca dikkat çekerken, haberin kaynağının yürütmede herhangi bir görevi olmayan bir isim olması tartışma yarattı.

Zira kamuoyu sözkonusu gelişmeyi Cumhurbaşkanlığının ilgili yetkili ağızları veya Hükümet’in herhangi bir mensubundan duyulmadı.

Bolton ziyaretinin bilgisi, dün yapılan AKP MYK toplantısı sonrası AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in basın açıklamasında öğrenildi.

Ömer Çelik gelişmeyi “ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Türkiye’ye zannediyorum yılbaşından sonra gelecektir. Bütün bu diplomatik trafik içerisinde Türkiye hem ABD hem Rusya ile ciddi bir koordinasyon içerisindedir. İran’la ilişkileri devam ediyor. Bu çerçeve şunu gösteriyor, biz müttefiklerimizle güçlü bir koordinasyon ve diplomatik temas içerisinde bu politikayı yürütüyoruz.” ifadeleriyle aktardı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi isimli rejimde Hükümet’in görevleri dahilinde olan konuşmaları yapmak için Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü sıfatıyla İbrahim Kalın bulunuyor. Ancak Kalın yerine Hükümet’te herhangi bir görevi olmamasına rağmen AKP Sözcüsü Çelik’in konuşması, Türkiye’nin bu yeni rejimle birlikte anayasa ve yasa tanımaz yüzünü açıkça sergileyen bir AKP gerçeğiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.