Birleşik Krallık: KDHC bizi vurabilecek durumda

Birleşik Krallık Parlamentosu Avam Kamarası Savunma Komitesi tarafından yayınlanan raporda. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) Birleşik Krallık'ı vurabilecek kapasitede olduğu belirtildi.

Birleşik Krallık: KDHC bizi vurabilecek durumda

Birleşik Krallık Parlamentosu Avam Kamarası Savunma Komitesi, içerisinde “KDHC mevcut gelişimiyle, potansiyel olarak nükleer başlık taşıyabilen bir Kıtalar Arası Balistik Füze (KABF) ile Birleşik Krallık’ı vurabilir durumda. Önümüzeki altı ila on sekiz ay içerisinde bu kapasiteye ulaşmaları ise kesin.” ifadelerinin geçtiği bir rapor yayımladı.

Gazete Yolculuk’un haberine göre, Muhafazkar Parti, İşçi Partisi, İskoç Ulusal Partisi ve Demokratik Birlik Partisi milletvekillerince oluşturulan ve yayınlanan ‘Kaşıntı mı, Akılcı mı?: Kuzey Kore ve Yarattığı Tehdit’ adlı raporda Birleşik Krallığın, ABD ile KDHC arasındaki nükleer program krizinin bir parçası olmasına gerek olmadığını söyleyip, “Savunma Bakanlığımız, ülkemizin KDHC’nin nükleer füzelerinin hedefi olmayacağını ve KDHC yönetiminin de Birleşik Krallığı bir tehdit olarak görmediklerini düşünüyor. Bölgedeki askeri bir gelişmede Birleşik Krallığın askeri anlamda müdahil olma yükümlülüğü yoktur.” diye eklemiş.

Ancak yine aynı raporda “Güney Kore veya ABD’yi tehdit eden bir durum olması halinde de bir kenarda izlemeyeceği” belirtiliyor.

SİBER SALDIRILAR ÇOK DAHA ACİL BİR PROBLEM

Raporda, son iki yılda sergilenen nükleer testler ve füze teknolojisi kapasitesine kıyasla, KDHC’nin siber saldırı kapasitesinin çok daha acil bir problem olduğu bilgisine yer verilmiş.

Bu kapsamda, raporda bahsedilen siber saldırının, ABD ve Birleşik Krallığın KDHC’yi suçladığı WannaCry korsan yazılımı olduğu düşünülüyor. Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi’ni de etkileyen bu yazılım, kullanıcının bilgisayarındaki dosyaları ve programları kitleyip, daha sonra açtırmak için ücret ödemeye zorluyor.