Bir özelleştirme hikayesi: AKP sattı, İDO kapatıp satışa çıkardı

"Zarar eden hatlarını" kapatma kararı aldığını duyuran İDO, ilgili hatlardaki gemilerini satışa çıkardı. Yaşanan süreç, özelleştirme ile gelen yıkımı gözler önüne serdi.

Bir özelleştirme hikayesi: AKP sattı, İDO kapatıp satışa çıkardı

2011’de özelleştirilerek Tepe-Akfen-Souter-Sera ortak girişim grubuna satılan ve geçtiğimiz hafta “zarar eden tüm hatlar”ını kapatma kararı alan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), bu hatlardaki gemilerini internetten satışa çıkardı.

AKP’nin kamuya ait ne varsa elden çıkarma hırsıyla satışı ve ardından alıcı sermaye grubunun “kâr etmediği” gerekçesiyle tasfiyeye gidişinin ibret verici bir örneği olan İDO, gemi alım-satım ilanlarının yayımlandığı internet sitesi www.nautisnp.com’da Oruç Reis, Kaptan Paşa, Seydi Ali Reis isimli yüksek hızlı hafif yolcu gemilerinin satışa çıkardığını ilan etti. Sitede yer alan bilgiye göre gemilerin her birine 2’şer milyon dolar isteniyor.

“EN KÂRLI HAT…”

Öte yandan İDO’dan bugün hatların kapatılma nedenine ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, İBB’nin 2011’deki satış sözleşmesine aykırı olarak Bursa Belediyesi’ne “Bedelsiz” iskele tahsis edip BUDO’nun İstanbul/Bursa arasında seferleriyle haksız rekabete sebep olmasından UKOME’nin zam taleplerini karşılamamasına, Osmangazi Köprüsü’nün etkisinden “en kârlı hat” olduğu ifade edilen Sirkeci-Harem hattında 3.5 ton üzeri araçların geçişinin engellenmesine kadar “kâr ve zarar” vurgusunun yapıldığı nedenler sıralandı.

Devletin İDO ile rekabet ettiği ve bunun “haksız rekabet” ettiği belirtilen açıklamada, tüm bu nedenlerden dolayı, İDO’nun kredi yapılandırma görüşmelerini yaptığı bankaların da tavsiye ve görüşleri doğrultusunda, yabancı stratejik ortağı SOUTER Inv’ın da talebi ile tüm zarar eden hatlarını kapatma kararı aldığı, bununla “bir parça olsun” kanamayı durdurmayı hedeflediği kaydedildi.

Bu kapsamda 01 Aralık 2018 tarihi itibariyle Bostancı-Beşiktaş, Bostancı-Kadıköy-Yenikapı-Bakırköy, Adalar hatlarımız geçici olarak durdurulacak. Bostancı, Yenikapı ve Kadıköy iskeleleri ise şehir dışı hatlar için faaliyet vermeye devam edecek.