Binali Yıldırım iş güvenliği düzenlemelerini fazla buldu!

Binali Yıldırım, iş güvenliği ile ilgili tedbirlerde 'ipin ucunun kaçırıldığını' öne sürüp "Hem iş sağlığı tedbirlerini alacağız; hem de küresel rekabette geride kalmayacağız." dedi.

Binali Yıldırım iş güvenliği düzenlemelerini fazla buldu!

İş cinayetlerinde dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye’de yalnızca bu yılın ilk dört ayında 575 işçi iş cinayetlerine kurban giderken, Başbakan Binali Yıldırım yaşanan ölümlerin ardından getirilen ‘tepki’ düzenlemelerinde “ipin ucunun kaçırıldığını” söyledi.

İstanbul’da düzenlenen 9. Uluslararası İş Sağlığı Güvenliği Kongresi’ne katılan Yıldırım, iş cinayetleri ile ilgili olarak “İş sağlığı ve iş güvenliği çok önemli.” derken, “Esasında iş hayatının tarihsel gelişimine baktığımızda iş kazalarının yüzde 80-85 insan hatasından, insan unsurundan kaynaklandığını görürüz.” ifadelerini kullanarak patronları aklamaya çalıştı.

Yaşanan ölüm ve yaralanmalarda sorumluluğu işçilere yıkmaya çalışan Yıldırım, konuyla ilgili kendi iş hayatından örnekler verdi:

“Hayatının büyük bir bölümünü ağır sanayide, gemi inşa sektöründe geçirmiş biri olarak, yaşayarak tecrübe ettiğim iş kazası ve iş sağlığıyla ilgili önemli anılarım var. Biz tersanede gemi yaparken çalışanlara baret giydirmek için alnımızın derisi çatlardı. ‘Bana bir şey olmaz’. Kardeşim sana bir şey olmaz deme canın bu kadar ucuz değil, çocuğun çocuğun var. Geleceğin var. Eldiven takmaz, baret giymez, güvertede çalışır kemer takmaz. Sürekli peşlerinden koşacaksın. Her an başında duracaksın.”

“İPİN UCUNU DA KAÇIRIYORUZ”

“Bu kazalar olduktan sonra tepki olarak düzenlemeler yapıyoruz. İpin ucunu da kaçırıyoruz” diyen Başbakan Yıldırım, “Halbuki bunu kazalar sonrasında değil uzun tecrübelerin birikimi olarak yapmakta fayda var. Tepkiyle yapılan düzenlemeler bazen iş hayatında içinden çıkılmaz sorunlara da sebep oluyor. Hem iş emniyetini, iş sağlığı tedbirlerini alacağız; hem de küresel rekabette geride kalmayacağız. Prensip budur. Bunu başarmak için daha fazla eğitim, daha fazla tedbir, daha fazla farkındalık… Buna ihtiyacımız var. Kuralları koymak meseleyi çözmüyor. Önemli olan koyduğunuz kuralların uygulanabilir olması” şeklinde konuştu.