Binali Yıldırım için 'yeter ki aday ol' düzenlemeleri hazır...

İstanbul için TBMM Başkanı Binali Yıldırım'dan başka aday bulamayan AKP, Yıldırım'ın isteklerini yerine getirmek için yasaları değiştirmeye hazırlanıyor.

Binali Yıldırım için 'yeter ki aday ol' düzenlemeleri hazır...

Patronların Türkiye’nin en büyük rantını paylaştığı İstanbul’da  TBMM Başkanı Binali Yıldırım’dan başka aday bulamayan AKP, Yıldırım’ın isteklerini yerine getirmek için yasaları değiştirmeye hazırlanıyor.

Binali Yıldırım’ın İBB adaylığına “Ben Bakanlık, Başbakanlık yaptım. Meclis Başkanlığı yaptım. Şimdi beni belediye başkanı yaparak hem İçişleri Bakanı’nın hem Vali’nin talimatıyla çalışan siyasetçi konumuna getiriyorsunuz.” diyerek itiraz ettiği ve kamu görevlileri ile belediye başkanları arasındaki ilişkiyi düzenleyen protokoldeki sırasını sorun ettiği iddiası gündeme gelmişti.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın köşesinde aktardığına göre, Yıldırım’ın kesin gözüyle bakılan adaylığının resmen açıklanmasına bir kaç gün kala, o “sıkıntı”ların üstesinden gelmek için çalışmalara başlandı.

Buna göre büyükşehirlerde soruşturma yetkisi İçişleri Bakanlığı’ndan alınıp, Cumhurbaşkanı’na bırakılıyor. Hazırlığı tamamlanan yeni kanun teklifinde, “Belediye başkanlarının görevden uzaklaştırma” yetkisini düzenleyen 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47. maddesinde yer alan “Görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma veya kavuşturma açılan belediye organları veya bu organların üyeleri, kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir” hüküm, “İçişleri Bakanı…” yerine “Cumhurbaşkanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir” ibaresi konularak değiştiriliyor.

Karakaya’nın aktardığına göre, protokol yönetmeliğine de  “Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı yapmış olanlar, yeni geldikleri görevlerinde sadece Cumhurbaşkanı’nı karşılarlar…” maddesi ekleniyor.

Böylece belediye başkanı olarak seçilmesi durumunda Yıldırım’ın ve diğer büyükşehir belediye başkanlarının Cumhurbaşkanı dışındaki kişilerin karşılanması veya uğurlanması görevi üstlerinden alınıyor.