Bilim dünyasında 'şaibeli dergi' tartışması

Dünya çapında bir çok bilim insanının çalışmalarını bazı dergilere para karşılığında yayınlattıkları iddiası tartışmalara yol açtı.

Bilim dünyasında 'şaibeli dergi' tartışması

Dünya çapında 400 bin bilim insanı çalışmalarını hakem değerlendirmesi olmaksızın şaibeli bilimsel dergilerde yayınladı.

DW Türkçe’nin, Perşembe günü NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung Magazin tarafından yayınlanan haberden aktardığına göre, araştırmacıların yayınlarının hakem değerlendirmesine tabi tutulmaksızın yayınlandığı belirlendi.

Araştırmalar bilimsel dergilerde yayınlanmadan önce, söz konusu çalışmaların araştırma soruları, araştırma yöntemleri ve kullandıkları verilerin bir bilirkişi tarafından değerlendirmeye tabii tutulması gerekiyor. Ancak söz konusu yayıncıların dünyanın çeşitli yerlerindeki bilim insanları ve şirketlerle iletişime geçerek çalışmalarını dergilerinde yayınlama teklifi yaptıkları ve bu çerçevede araştırmacıların belirli bir miktarda para karşılığında çalışmalarını birkaç gün içinde yayınlattıkları belirtiliyor.

NOBEL ÖDÜLLÜ DE VAR

Süddeutsche Zeitung Magazin’in haberine göre söz konusu isimler arasında bir Nobel Ödülü sahibi olan da var.
Ayrıca Alman kimya devi Bayer’in de, kendi ürünleri hakkında şirket çalışanları tarafından yazılan bazı çalışmalarını bu tür şaibeli dergilerde yayınlattığı ortaya çıktı.

Habere göre, itibar sahibi bilim insanlarının bu tür dergilerde yaptıkları yayınların sayısı 2013 yılından beri dünya çapında tam üç katına çıkmış. Bu yükseliş oranının tam 5 katı olduğu Almanya’da ise, söz konusu araştırmacıların birçoğunun çalışmalarını kamu fonlarıyla finanse ettikleri belirlendi.