Beyoğlu'nun AKP'li belediye başkanı: Beyoğlu çok güzel oldu, herkes buraya geliyor

Beyoğlu'nun AKP'li Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Beyoğlu’nda şehrin merkezinde çok ciddi bir dönüşüm yaşadık. Herkes buraya geliyor." dedi.

Beyoğlu'nun AKP'li belediye başkanı: Beyoğlu çok güzel oldu, herkes buraya geliyor

AKP’nin İstanbul’da tarihsel dokuya verdiği zararın en gözle görünür örneklerinden biri olan Beyoğlu’nda yarattığı tahribat İstanbulluları ilçeden her gün biraz daha uzaklaştırırken AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Herkes buraya geliyor” iddiasında bulundu.

Demircan, ilçenin kültürel kimliğini yansıtan Emek Sineması’nın ve Narmanlı Han’ın yok edilmesi ile Taksim’e dikilen dev camiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Hürriyet’ten İpek Özbey’e konuşan Demircan, yerel seçimlerde adının bir çok ilçe ve büyükşehir adaylığı için geçiyor olmasıyla ilgili soruyu yanıtlarken “Çorlu bile dendi. Beyoğlu’nda şehrin merkezinde çok ciddi bir dönüşüm yaşadık. Herkes buraya geliyor. Geçen gün Kadıköy’de eşimle bir pastaneye gittik. ‘Beyoğlu çok güzel oldu’ dedi biri. Tentelerin ve bina boyalarının düzgünlüğünden bile bahsetti. İnsanların Beyoğlu’nun güzelliğinin farkında olması sanırım ismimi de ön plana çıkarıyor.” dedi.

“CUMALAR DOLUYORDU O YÜZDEN”

“Taksim Camii gerçekten bir ihtiyaç mıydı?” sorusunu yanıtlayan Demircan, “Evet, ihtiyaçtı.” derken İstiklal Caddesi’nde Ağa Camii’nin Cuma namazlarında doluyor olmasını gerekçe gösterdi. Caminin “kültür açısından da bir ihtiyaç” olduğunu savunan Demircan, “Taksim Camii mimari bir ikona olacak. Altına da sanat merkezi yapılacak. Yurt dışına gittiğinizde kiliseye gidiyorsunuz değil mi? Buraya gelen turist de camiye gidecek ve aynı zamanda İslam eserlerini de burada görme imkanı bulacak.” diye konuştu.

NARMANLI HAN YIKIMI: ESKİDEN AT ARABASI VARDI

Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Bedri Rahmi Eyüboğlu’na kadar bir çok sanatçıya ev sahipliği yapan 186 yıllık Narmanlı Han’ın sözde “restorasyon”ı sonrası geldiği hali de öven Demircan, “Geçmişte tıpkı bugünün AVM’si gibi pasajlar vardı. Narmanlı da öyleydi. İçinde dükkanlar vardı, yine öyle olacak. Başka bir şey atfetmeye gerek yok.” dedi.

Demircan, Han’da pek çok büyük yazarın anısının olduğu itirazına ise “at arabası” örneği vererek yanıtladı: “Eskiden at arabasıyla gidiliyordu örneğin. ‘Biz muhafazakarız, buraya metro gelmesin’ diyebilir miyiz? Evet, onlar da orada çalışmış. Ama eleştirirken hafızayı bilmiyoruz bence. Orası bir pasajdı işte. Bazı değişikliklere itiraz etmemek gerekiyor.

EMEK SİNEMASI: ÇÖPLÜKTÜ

Demircan, 2013 yılında büyük tepkilere rağmen yıkılan Emek Sineması’nın ise halen yaşadığını öne sürdü:
“Yok olmuş yeri yaşayan bir hale getirdik. Orası bir çöplüktü. Yaşatmak çok önemli. Narmanlı’yı neden tartıştıklarını da anlamıyorum mesela. Bitti, mükemmel oldu. Kökünüz geçmişte olacak, geleceği tasarlayacaksınız. Benim ilkem bu.”