Beyaz Saray'dan 'Suriye'den çekilme' açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ülkesinin Suriye'den çekilmesi planına ilişkin, "Amacımız IŞİD'i bitirmekti. Bu amacı gerçekleştirme yolunda çok ciddi ilerleme kaydettik. Dolayısıyla artık orada askerlerimizin olmasına gerek yok. Şimdi amaç yerel güçlere geçiş süreci olacak." dedi.

Beyaz Saray'dan 'Suriye'den çekilme' açıklaması

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Beyaz Saray’daki basın brifinginde, Suriye’deki son gelişmelere ve ABD yönetiminin bu ülkeden çıkma planına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sanders, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’deki önceliğinin IŞİD’i bitirmek olduğunu her zaman dile getirdiğini belirterek,  “Bu amacı gerçekleştirme yolunda çok ciddi ilerleme kaydettik. Dolayısıyla artık orada askerlerimizin olmasına gerek yok. Şimdi amaç, yerel güçlere geçiş süreci olacak.” şeklinde konuştu.

‘YEREL GÜÇLERE GEÇİŞ’ VURGUSU

Sözlerine, “Başkan’ın liderliğinde (IŞİD’in ilan ettiği) halifeliğin tamamen ortadan kaldırılması noktasında ciddi mesafe katedildi. Bu konuda bölgedeki müttefiklerimiz ve ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Ancak şu anda yerel güçlere geçiş sürecine odaklanmak istiyoruz.” diye devam eden Sanders, açıklamasında herhangi bir ülke veya örgüt ismi zikretmedi.

ABD’nin Suriye’den çekilmesine ilişkin bir takvimi Trump’ın kamuoyuna ilan etmesinin beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Sanders, bu sürecin kendi akışı içinde devam ettiğini ve zamanı geldikçe açıklamaların yapıldığını söyledi.

YETKİ PENTAGON’DA

Sanders ayrıca bu geri çekilme süreciyle ilgili ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) yetkili olacağına işaret ederek, bu konunun Trump ile Pentagon arasında görüşülmeye devam ettiğini, ilgili ülkelerin de bu sürecin bir parçası olmasını beklediklerini anlattı.

“ABD’nin karşı gösterdiği başarı” dolayısıyla Suriye’deki ortamın yavaş yavaş değiştiğine ve yeni duruma göre karar alacaklarına dikkati çeken Sanders, isim vermeden “bölgedeki yerel ortaklarla” ve “bölge ülkeleriyle” çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.