BES'te büyük zorbalık dönemi: Kesinti zorunlu oluyor, 3 yıl çıkış yok!

AKP'nin 'Yeni Ekonomi Programı'nda Bireysel Emeklilik Sistemi kesintilerinin zorunlu olması ve sistemden 3 yıl boyunca çıkış yapılamaması düzenlemesi getirildi.

BES'te büyük zorbalık dönemi: Kesinti zorunlu oluyor, 3 yıl çıkış yok!

AKP çalışanların ücretlerinden yıllar boyunca kesinti yapılarak emeklilik şirketleri aracılığıyla sermayenin hizmetine para aktarılmasının hedeflendiği Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES) zorunlu hale getiriyor.  ‘Yeni Ekonomi Programı’na göre, BES’ten çıkış 3 yıl boyunca mümkün olmayacak.

Yaklaşık 1 buçuk senedir devam eden sistemden şimdiye kadar milyonlarca emekçi kesinti dayatmasını kabul etmeyerek çıkmıştı. Ancak Hürriyet yazarı Noyan Doğan’ın haberine göre sisteme giriş zorunlu çıkış ise 3 yıl “yasak” olacak.

Noyan Doğan haberinin ilgili kısmında “Yeni Ekonomi Programı’nda yer alan ‘otomatik BES’in yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilecek olmasından’ kasıt, uygulamanın zorunlu hale getirilmesi. Malum, otomatik katılım, zorunlu bir sistem değil; isteyen dilediği zaman sistemden ayrılabiliyor. Yeni düzenleme ile çalışanlar sistemden ayrılamayacak. Ne kadar süreyle? Öğrendiğime göre üç yıl süreyle. Daha açık bir anlatımla, çalışanlar, işverenleri tarafından sisteme dahil edilecek ve üç yıl boyunca da sistemden çıkamayacak; her ay maaşlarından belli bir miktar kesilip, tasarruf için emeklilik şirketlerine gönderilecek” ifadelerini kullandı.