BES zorbalığında son durum: Ayrılan 5.7 milyon kişi yeniden dahil edilecek

'Bireysel Emeklilik Sistemi' (BES) adlı soygun yöntemi emekçilerden talep görmeyince AKP zorbaca düzenlemelere başvurdu.

BES zorbalığında son durum: Ayrılan 5.7 milyon kişi yeniden dahil edilecek

AKP’nin çalışanların ücretlerinden yıllar boyun kesinti yaparak sermayenin hizmetine para aktarılmayı hedeflediği Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) zorbalığın boyutunda yeni bir aşamaya geçiliyor.

Emekçilerin büyük kısmının dayatmaya boyun eğmeyip ayrıldığı BES’ten yapılacak kesintiler, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ‘Yeni Ekonomik Program’ın ardından artık 3 yıl boyunca zorunlu hale getirilmişti. AKP’nin zorbalığı bununla da sınırlı tutmayıp 2017 ve 2018’de ayrılan çalışanları da aşamalı olarak sisteme sokacağı öğrenildi.

Hürriyet‘ten Noyan Doğan’ın haberine göre, 2017’nin ocak ayı itibarıyla 45 yaş altı tüm çalışanların BES’e katılmasını sağlayan otomatik katılım uygulaması; ilk olarak 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerden başladı ve 2.4 milyon kişi işverenleri tarafından sisteme sokuldu. Ardından geçen yılın nisan ayında, 250 ila 1000 çalışanı olan özel sektör şirketleri ile kamuda çalışan memurlar sisteme dahil edildi ve 2.5 milyonu özel sektör, 2.1 milyonu da kamu çalışanı olmak üzere toplam 4.6 milyon kişi BES’e giriş yaptı.

2017’nin temmuz ayında ise 100 ila 250 arası çalışanı olan özel sektörde çalışan 2.1 milyon kişi sisteme dahil edildi. Böylece geçen yıl toplam 9.2 milyon çalışanın işverenleri tarafından sisteme girişi sağlandı. Ancak bu 9.2 milyon çalışanın, 5.7 milyonu sistemden ayrıldı. Yani, girenlerin yüzde 62’si otomatik BES’ten çıktı.

5.7 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

2018’de ise otomatik katılımın ikinci etabı dereye girdi ve çalışan sayısı 50 ile 100 arası olan özel sektör şirketleri ile kamuda çalışan toplam 1.3 milyon kişi sisteme giriş yaptı. Bunların da 809 bini ayrıldı. Bu yılın temmuz ayında ise 10 ila 49 arası çalışanı olan işyerlerindeki 1.6 milyon kişi işverenleri tarafından sisteme dahil edildi ve bu çalışanların 900 bine yakını da sistemden ayrılmayı tercih etti.