Berat Albayrak 'yeni ekonomi modeli'ni açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Yeni Ekonomi Modeli'ni Dolmabahçe Sarayı'nda patronlara açıkladı.

Berat Albayrak 'yeni ekonomi modeli'ni açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sabah 11.00’da yapılacağı duyurulan, ancak döviz kurundaki büyük yükselişle birlikte saat 14.30’a ertelenen ‘Yeni Ekonomi Modeli’ toplantısını gerçekleştirdi.

Albayrak’ın toplantısına aralarında Sabancı Holding YKB Güler Sabancı, Akbank YKB Suzan Sabancı, Shell Türkiye CEO’su Ahmet Erdem, Yapı Kredi Bankası YKB Gökhan Erün, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ve üst düzey yöneticileri, Anadolu Grubu YKB Tuncay Özilhan, Borsa Başkanı Himmet Karadağ, Doğuş Holding YKB Ferit Şahenk, Vakıfbank GM Mehmet Emin Özcan, Acıbadem Grubu YKB Mehmet Ali Aydınlar, Doğan Holding YK Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, ISO Başkanı Erdal Bahçıvan, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Çalık Holding YKB Ahmet Çalık, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Akfen Holding YK Üyesi Pelin Akın, TİM Başkanı İsmail Gülle’nin de aralarında bulunduğu kalabalık bir patron grubu da katıldı.

Albayrak konuşmasından ilk satırbaşları şöyle:

Cumhuriyet tarihimizde ilk defa yeni bir sistem değişikliği sonrası Türkiye için yeni bir süreç başlattık. Yeni bir ekonomik yaklaşımının olacağını paylaşacağımızı bir çok ortamda ifade ettik.

Türkiye son 16 yıllık Ak Parti döneminde ekonomik olarak bir üst lige çıktı çok başarılı bir süreç ortaya koydu.

Yeni dönemin yeni ekonomik anlayışı olacak

Tabi benim için çok heyecan verici bir gün. Yeni sistemin genel çerçevesini çizeceğimiz bir toplantı,

Tüm kurumlarıyla, detaylı stratejileriyle daha hızlı güçlü strateji ve politikalarıyla hedeflerine yürüyen bir süreci yaşayacağız. Kısa, çok kısa, orta ve uzun vadeli nasıl bir vizyonla ilerleyeceğimizi paylaşacağımız bir toplantı.

Gerek para gerek maliye politikalarının tek bir şapkada birleşmesiyle ve bu birleşmeye dayalı yapacağımız ahlaklı ve liyakatli şemsiyesini bir arada taşıyan yönetim kademesiyle çok daha etkin ve güçlü bir bakanlık olacak.

“OVP’YE GÜZEL BİR İSİM ARIYORUZ”

İlk günden beri yaptığımız attığımız adımlarla ve ekonomik vizyonumuzla birlikte ve sislerle birlikte yolumuza devam edeceğiz. Tüm paydaşlar üzerinde ulusal ve uluslararası tüm paydaşların da içinde olduğu her bir adımı ince ince döşeyerek aksiyon alacak.

Eylül ayında açıklayacağımız OVP (Güzel bir isim arıyoruz), bu programın detayları çok hızlı bir şekilde ortaya çıkacak. En önemli adımlardan bir tanesi kararlı bir yaklaşım olması. Yeni model olarak ortaya çıkan bu bakanlığın koordinasyonunda çok daha kararlı ve güçlü emin adımlarla yeni bir dönem başlayacak. Türkiye bir üst lige çıkmak zorundaysa bazı şeyleri değiştirmesi lazım.

“MERKEZ BANKASI’NIN BAĞIMSIZLIĞI ESASTIR”

Merkez Bankası’nın bağımsızlığı Türkiye açısından, ekonomizim açısında kritik öneme sahip.

Bütçeniz ne kadar disiplinli olursa bankanın kapısına o adar az gidersiniz. Sıkı para ve mali politika sürecini ortaya koyacağız.

“DENGELENME SÜRECİNDEN BAHSEDİYORUZ”

Bankacılık sektörü en temel sektörlerimizden biri olmaya devam edecek, finansal sistemdeki payını azaltacağımız, sermaye sisteminin pasta payını artıracağımız bir dönem olacak.

Yeni ekonomik yaklaşımımızın 4 tane sac ayağı var ama ben bunu 3+1 diye tanımlıyorum.

Ekonomik dengelenme dediğimiz bir süreçten bahsediyoruz. Cari harcama kaynaklı büyüme yerine, önümüzdeki 1-2 yıl içinde çok daha etkin bir şekilde süreci yöneteceğiz.

‘Soft landing’ noktasında 2018 ve 2019 yıllarında gerçekleşecek ekonomik dengelenme dediğimiz bir süreç yaşayacağız.

‘2018-2019’DA İLK FAZIMIZI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

Cari açık kaynaklı büyüme yerine etkin bir şekilde süreci yöneteceğimiz 2018 ve 2019’da gerçekleşecek ekonomide dengelenme dediğimiz birinci fazını yaşayacağımız bir sürece gireceğiz. Güçlü temellerle yola çıktığımız bu süreçle 2018-2019 döneminde 1. fazı bitirip sürdürülebilir 2. faza geçecek 2020 ve 2021 yılında bitirerek, 3. faza ulaşacağız. Gerçek manasıyla başarıya ulaşması ve sürdürülebilir ekonomi için artı bir dediğimiz nitelikli insan gücü ve güçlü toplam fazını ortaya koyacağız.

Daha adaletli paylaşım dönemi hedefleniyor. Çok daha sıkı bir Maliye Bakanlığı göreceğiz. Enflasyon ve cari açık ile mücadele sürecek. İş ve yatırım ortamının cazibesini artıracak çok önemli bir 1,5 yıl olacak. Kamuda borçlanmalardaki kaynak çeşitliliği sağlanacak. Yeni bir süreç olacak. Kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacak tasarruf ve verimliliği sağlayacağız. Başladık ve etkin bir süreci yıl sonu rakamlarında göreceksiniz.

2019’da ekonomik dengelemeyi tamamlayıp, ikinci faz olan istikrarlı büyüme olarak adlandırdığımız süreç başlayacak. Göreve geldiğimden beri yeni dönem sürdürülebilirliğin elzem olduğu bir süreç. Enflasyon mu, büyüme mi? Hem enflasyonla mücadele hem de sağlıklı büyüme. Büyümenin 2 tane p’si var diyorlar. 1 nüfus, 2 büyüme. Eş güdüm içinde yürüteceğimiz tüm bu yaklaşım sürecini stratejik büyüme alanlarını tespit ederek ortaya koyacağız. Hem küresel anlamda katma değeri yüksek alanlar, hem de teknolojik alanlar.

Tüm paydaşların herkesin kendine ve kendi alanıyla ilgili yapılması gerekenleri belirlediği, anons ettik rafa koyduk, 2019 hadi bakalım başladık. Her bir bakanlığın performansın hedeflerinin takip edildiği çok etkin bir program olacak.

‘VERGİ SİSTEMİ İLE İLGİLİ CİDDİ BİR DÖNÜŞÜM YAŞANACAK’

Tüm paydaşların herkesin kendine ve kendi alanıyla ilgili yapılması gerekenleri belirlediği, anons ettik rafa koyduk, 2019 hadi bakalım başladık. Her bir bakanlığın performansın hedeflerinin takip edildiği çok etkin bir program olacak. Aylık ve 3 aylık hedef takibi olacak.

Vergi sistemi noktasında bu kısım çok önemli. Yeni bir dönüşüm süreci başlayacak. Bu değişim çok daha etkin bir şekilde ortaya koyulacak. 100’lerce teşvik hayır, stratejik belirlenen teşvikler…

Sonrasında 3. faz dediğimiz kısma başlayacağız. Bazı dönemlerde yakalanan büyüme rakamları değil. Sağlam temellere oturmuş bir durum. Milletimiz vatandaşımız açısından önemli bir faza taşıyacağız. Daha adil bir vergi sistemi oluşturulacak. Dolaylı ve dolaysız vergi…

‘GÜÇLÜ TOPLUM POLİTİKASI’

Tüm bu çerçevede bir sonraki aşama kayıt dışı… Performansa dayalı ekiplerle yoğun bir çalışma yapacağız. Türkiye bambaşka bir noktaya gelecek. Üçünü tamamladıktan sonra yeni bir başarı hikayesi, destek mekanizmasıyla bu nitelikli insan gücü ve güçlü toplum politikası ile taçlandıracağız. Ciddi bir disiplinle hayata geçirilecek. Üreten ekonominin her alanına katkı sağlayan STK’lar, stratejik adımlarla bu hedefi daha üst noktaya taşıyacağız. 5 yıllık dönüşüm sürecini kısa, orta ve uzun vadeli süreci biraz daha ufak ufak paylaşmak istiyorum.

‘TÜM PAYDAŞLARIMIZLA ORTAK HAREKET EDECEĞİZ’

Hangi kamu harcaması olursa olsun yatırımı bu modelin belirlediği kriterlere göre yapacağız. Özellikle yapılacak yatırım ya da harcamanın teknolojik ürün üretimin katma değer açısından durumuna bakacağız, ihracatı artırıyor mu buna bakacağız. Cari açığın düşmesine bir katkısı var mı? Yatırım ve harcamaları etkin bir şekilde yöneteceğiz.

Bu model için bu sistematik mimari için tüm paydaşlarla ortak hareket edeceğiz. Bu süreç 81 milyonun desteği ile, iş dünyasının, akademisyenlerin katkısı ile devam edeceğiz. Önce Türkiye. Bu yatırımların ötesinde özellikle kamu ve kamu dışındaki paydaşlarımızın bu bilinçlenme sürecine hep birlikte el birliği ile sahiplenmesiyle başarılı bir neticeye ulaşacak.

Enflasyonla mücadele dedik, bütçe dedik… Sonra ne dedik kaynakların kullanımı ile ilgili etkin adımlar attık. 2 aylık borç çevirme oranı yüzde 110 oldu.. Dış kaynak çeşitliliği bu süreçle ilgili yoğun bir süreç başlattık. Kısa vadedeki bu adımlarla ilgili bütçe disipliniyle ilgili 100 günlük eylem planı var ya atacağımız adımlardan tamamı, bu plan çerçevesinde ilan edilen projelerin tamamı 2018 bütçesi için…

30 günde 6 aylık rakamlar noktasında 35 milyar TL’lik yıl sonuna kadar tasarruf ve gelir artışıyla altın vuruş yaptık. Bu yıl 5 milyar TL faiz dışı fazla ile yıl sonunu tamamlayacağız.

Birseysel emeklilik sistemiye ilgili çok güçlü adımlar atacağız. Emlak Bankası çok kaliteli bir yapıyla hemen yola koyulacak. Yıllardır konuşulan Kalkınma Bankası’da yine kaliteli bir sistemle aksiyon alacak. Kurgulanıyor şu an. Tüm bu genel çerçeve üzerinde, şunu açıkça ifade etmek isterim. Türkiye çok ama çok önemli ve güçlü bir ülke. Güçlü vizyonumuza yakışır adımlar atıldı. Bugün de yeni bir dönemin başlangıcı. Türkiye 2023’e kadar çok daha güçlü bir şekilde hedefine doğru emin adımlarla ilerleyecek.

Birinci ağızdan net bir şekilde ifade ediyorum. Türkiye’nin güçlü bir bankacılık sektörümüz var. Devlet olarak bankacılık sistemimizin arkasında olacağız.

Türkiye’yi hiçbir güç yoluna devam etmesinden alıkoyamacak. Tüm yerel ve yabancı paydaşlarımız şunu görecek ki, Türkiye tüm hedeflerine başarıyla ilerleyecek.