Bedelli askerlikte önemli değişiklikler

Devlet Bahçeli'nin bugün yaptığı açıklamalar sonrası bedelli askerlikte önemli değişiklikler ve birkaç alternatif düzenleme gündemde.

Bedelli askerlikte önemli değişiklikler

Devlet Bahçeli’nin bugün yaptığı açıklamalar sonrası bedelli askerlikte önemli değişiklikler gündeme geldi. Devlet Bahçeli’nin özellikle 28 günlük askerlik süresini gereksiz bularak eleştirmesi, yasa teklifinin seyrinin değişeceği yorumlarına sebep oldu. TBMM Plan Bütçe Komisyonunda yapılacak görüşmelerde bir önerge ile, 28 günlük eğitimden vazgeçilmesi ve bedel miktarını ödeyenlerin hiç silah altına alınmaması eğilimi oluştu. Diğer bir alternatif olarak ise 28 günlük eğitimin kaldırılması ancak ücretin 20 bin liraya yükseltilmesi gündeme geldi.

MHP’li üyelerin komisyonda 28 günlük eğitimin kaldırılmasını gündeme getirmesi durumunda, AKP desteklemese bile MHP ve muhalefetin oyları yeterli sayıda. TBMM Plan Bütçe Komisyonunda AKP’nin 15, CHP’nin 7, MHP ve HDP’nin 3’er, İYİ Partinin ise 2 üyesi var. Komisyonun başkanvekilliği görevinde MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu bulunuyor.

Bedelli askerlikte önemli değişiklikler için görüşler

28 günlük eğitimi gereksiz bulan milletvekilleri ”Askerlik harp sanatı. 28 günde kimse birşey öğrenemez. Bu eğitim hem verimsiz olacak, hem de yüz binlerce bedelli asker için devlet, giyim kuşamdan yemeğine kadar harcama yapacak. Devlet bütçesine gereksiz yük bindirecek. 28 gün askere gidecekler, uzun dönem askerlerle birlikte aynı kışlada olacağı için kadro er ve erbaşlar açısından moral motivasyon bozukluğuna da sebep olacak. Özel sektörde çalışanların 28 gün iş yerinden ayrılması da hem kendisi hem de işveren açısından sıkıntıya yol açar, ekonomiye zarar verir. Bedelli 2011 ve 2014 yıllarında olduğu gibi silah altına alınmadan uygulanmalı” görüşünde birleşiyorlar.