Bedelli askerliğe başvuru sayısı belli oldu

Bakan Akar, bu yıl uygulanan bedelli askerlik uygulaması için de 713 bin yükümlünün başvuru yaptığını bildirdi.

Bedelli askerliğe başvuru sayısı belli oldu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bedelli askerlik uygulamasını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bedelli askerlik hizmet uygulamasının bugüne kadar 5 kez hayata geçirildiğini açıkladı. Bakan Akar, bu yıl uygulanan bedelli askerlik uygulaması için de 713 bin yükümlünün başvuru yaptığını bildirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Savunma Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, “Ülkemizde bedelli askerlik uygulaması kaç kez ve hangi yıllarda yapılmıştır? Bedelli askerlik uygulamasından bu güne kadar kaç kişi yararlanmıştır? Ne kadar gelir elde edilmiştir? Bu gelirler nerede kullanılmıştır? 2018 yılı Temmuz ayına kadar askerlik çağına gelmiş kişi sayısı ne kadardır? 2018 yılı Temmuz ayı başına kadar yoklama kaçağı sayısı kaçtır? Firari sayısı kaçtır? 2018 yılı Temmuz ayına kadar öğrenci olup da askerlik hizmetini erteleyenlerin sayısı kaçtır? Öğrenci olmadığı halde askerlik hizmetini yapmayanların sayısı kaçtır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Milli Savurma Bakan Hulusi Akar, Bedelli askerlik hizmeti uygulamasının, 2018 yılına kadar beş kez uygulandığını ve 397.097 yükümlünün yararlandığını açıkladı. Bakan Akar, bu uygulamaların dayanağı olan yasal düzenlemelerde elde edilecek gelirlerin kullanılacağı yerlerin belirlendiğini de ifade etti.

Bakan Akar, “Diğer taraftan, 26/07/2018 tarihli ve 7146 sayılı Kanun ile uygulamaya konulan bedelli askerlik hizmetinden faydalanmak için 09 Kasım 2018 tarihi itibariyle; 713.653 yükümlü müracaat etmiş olup bunlardan 634.080 kişi ödeme yaparak askerlik şubelerine dekontlarını teslim etmiştir. Her yıl askerlik yükümlülüğüne giren yaklaşık 700.000 kadar kişi bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.