BBC'den Afrin iddiası: YPG ile bazı devletlerin temsilcileri arasında yoğun müzakereler yürütüldü

PYD'den Afrin açıklaması: Savaş yeni taktiklerle yeni bir aşamaya geçmiştir.

BBC'den Afrin iddiası: YPG ile bazı devletlerin temsilcileri arasında yoğun müzakereler yürütüldü

Afrin Kantonu İdari Meclisi Eş Başkanı Osman Şeyh İsa, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Afrin kent merkezinde kontrolü ele geçirmesi sonrası Kürt güçlerin bölgede savaşmayı sürdüreceklerini söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, YPG Afrin Sözcüsü Brusk Heseke Ve YPJ yöneticisi Viyan Zinar ile kameraların karşısına geçen İsa, Afrin’de sivil ölümlerin artmasını önlemek için kentten çekildiklerini belirtti.

İsa, “Bütün Afrin coğrafyasında güçlerimiz bulunuyor. Bu güçler her fırsatta Türk ordusu ve paralı askerlerinin mevzilerini vurmaya devam edecek” dedi ve ekledi:

“Türk devleti Afrin’e bayraklarını asmış olabilir. Bizim çekilmemiz bir yenilgi değil, mücadelenin daha da büyütülmesi ve her yere yayılmasıdır. Türk devletinin işgaline karşı mücadelemiz her alanda devam edecek. Savaş yeni taktiklerle yeni bir aşamaya geçmiştir. Türk devletini topraklarımızdan söküp atana kadar her yerde mücadelemiz devam edecek.”

İsa açıklamasında Rusya’yı da sert bir dille eleştirdi ve “Türk devleti bölgenin bin yıllardır bu topraklarda yaşayan insanlarını göçerterek başka kişileri getirip yerleştirme politikasını Rusya’nın desteğiyle yaptı” diye konuştu.

YPG AFRİN’DEN ÇEKİLMEYİ Mİ TERCİH ETTİ?

Yaklaşık 2 aydır süren ve yoğun çatışmaların yaşandığı Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında, TSK ve ÖSO’nun kent merkezine büyük çatışmalar yaşanmadan girmesi, YPG’nin kent içinden çekilmeyi tercih ettiği iddiasını gündeme taşıdı.

BBC Türkçe’nin konuştuğu bir yerel kaynak, “YPG’nin taktiksel bir kararla merkezden çekilmeyi tercih ettiğini, çekilmenin Cumartesi geç saatlerde ve Pazar sabah erken saatlerde sürdüğünü, TSK ve ÖSO’nun bunun ardından kente girdiğini” söyledi.

Bu kaynak, “karar öncesinde YPG ile bazı devletlerin temsilcileri arasında yoğun müzakereler yürütüldüğünü de” belirtti.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir sivil Afrinli de, YPG’lilerin güneye çekildiğini söyledi.