Başsavcılık, Abdullah Cömert'i öldüren polise cezayı fazla buldu

Başsavcılık, Haziran direnişi sırasında biber gazı fişeği ile vurularak öldürülen Abdullah Cömert'in katili polise verilen cezayı fazla buldu

Başsavcılık, Abdullah Cömert'i öldüren polise cezayı fazla buldu

Hatay’da Gezi Direnişi sırasında biber gazı fişeği atarak Abdullah Cömert’i öldüren polis Ahmet Kuş’a verilen 13 yıllık ceza Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından fazla bulundu.

Savcılık: Kasten değil bilinçli taksir

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre, ‘olası kastla öldürme’ suçundan verilen cezayı fazla bulan Başsavcılık, hazırladığı tebliğnamede, polis Kuş’un kasten değil ‘bilinçli taksirle’ hareket ettiğini ileri sürdü. Tebliğnamede ayrıca Kuş’a olası kast suçundan ceza verilmesi halinde bundan sonra biber gazı atımından kaynaklı yaralanma ve ölümlerde örnek oluşturacağı kaydedildi.

3 Haziran 2013’te, Abdullah Cömert’in Hatay’daki Gezi Direnişi  sırasında başına atılan gaz fişeğiyle öldürülmesine ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tebliğnamede hazırlandı. Tebliğnamede, polis Kuş’un zırhlı araçta bulunduğu, biber gazı atışı yaptığı, araç ile Cömert’in yaralandığı nokta arasında 36 metre bulunduğu belirtildi. Polisin amirlerinden aldığı emirleri yerine getirdiği belirtilen tebliğnamede, gaz tüfeğinin yiv ve setinin bulunmadığı, hedefin tutturulma olasılığının çok düşük olduğu, zaten bu tip araçların belli bir hedefi vurmak amacıyla değil bir hedefin yakınlarına atılmak suretiyle ortaya çıkan gazdan etkilenen insanların ortamdan uzaklaştırılması amacıyla kullanıldığı kaydedildi.

Daha az ceza verilmesi istendi

Polis Kuş’un göstericileri hedef alacak şekilde kasten hareket ettiği yönünde kanıt bulunmadığı savunan Başsavcılık, kararın bundan sonraki eylemlere müdahaleyi de etkileyebileceğini vurgulayarak, kararın bozularak, ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan daha az ceza verilmesini istedi. Başsavcılık, tebliğnameyi Yargıtay’ın ilgili dairesine gönderdi.