Basra'da İran Başkonsolosluğu ateşe verildi

Irak’ın Basra kentinde göstericiler İran Başkonsolosluğunu yaktı.

Basra'da İran Başkonsolosluğu ateşe verildi

Irak’ın Basra kentinde göstericiler İran Başkonsolosluğunu yaktı.

Irak’ın güneyindeki Basra kentinde Cuma gününden bu yana yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerinde yetersizlik gerekçesiyle devam eden gösterilerde bu kez de İran’ın Basra Başkonsolosluğu basıldı ve ateşe verildi.

Konsolosluk çalışanların, eylemciler henüz gelmeden binayı terkettiği öğrenildi.

Basra’da yaşanan gösteriler sırasında daha önce devlet televizyonu ve Şii parti ve milis güçlere ait binalar da ateşe verilmişti. İran konsolosluğuna da yürümek istenmiş ancak yoğun polis ve asker ablukası nedeniyle göstericiler binaya ulaşamamışlardı.

Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Olaylar üzerine Basra’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Basra Operasyonlar Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu. Yasağın ne zaman kalkacağına dair bilgi verilmedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Irak’ı diplomatik misyonların güvenliğini sağlamaya çağırarak, Basra Başkonsolosluğuna saldıranların da bir an önce bulunarak cezalandırılmasını talep etti.

Kasımi tarafından yapılan açıklamada açıklamada, İran’ın saldırıyı kınadığı ifade edildi. Olayda konsolosluk çalışanlarından kimsenin zarar görmediği ancak, konsolosluk binasında büyük hasar meydana geldiğini bildirildi.

Açıklamada, iki ülkenin devlet ve halk düzeyindeki dostluğunu bozmak isteyen “açık ve gizli ellerin” olduğu belirtilerek Irak devletinin, diplomatik mekanları korumakla ilgili sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği ifade edildi.

‘Sınır kapısı kapatıldı’

İran Basra’dan Hürremşehr kentine açılan Selamçe sınır kapısını kapattığı iddia edildi. Ancak İran bu iddiları yazılı bir açıklama ile reddetti.

Haşdi Şabi’nin binasına saldırı

Basra’daki gösteriler sırasında Haşdi Şabi bünyesindeki Asaib Ehlilhak Örgütü’ne ait binaya girmeye çalışan göstericilere ateş açılması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

Haşdi Şabi’den yapılan yazılı açıklamada da maskeli bir grubun, Haşdi Şabi’ye ait bir binaya saldırarak, içerisindeki eşyaları tahrip ettiği ve binayı tamamen yaktığı açıklandı.

8 Temmuz’dan bu yana “yeterli kamu hizmeti sunulmadığı, elektrik ve su sıkıntısı, işsizlik ve yolsuzluk” gibi gerekçelerle düzenlenen gösteriler sırasında 20’den fazla kişinin hayatını kaybettiği aktarılıyor.

Bağdat Büyükelçiliği’nden ‘terk edin’ iddiasına ilişkin açıklama

İran’ın Bağdat Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, İranlı vatandaşların Basra kentini terk etmesi yönünde çağrı yapıldığı şeklinde medyada yer alan haberlerin asılsız olduğu kaydedildi.