Banliyö trenlerinin açılışı yine ertelendi

İstanbul'da Halkalı-Sirkeci ve Haydarpaşa-Gebze arasında bulunan eski banliyö hatlarının açılışı yıllardır süren yenileme çalışmaları nedeniyle yine ertelendi.

Banliyö trenlerinin açılışı yine ertelendi

İstanbul’da Halkalı-Sirkeci ve Haydarpaşa-Gebze arasında bulunan eski banliyö hatlarında yıllardır süren yenileme çalışmaları yine ertelendi.

Haydarpaşa-Gebze arasında çalışan banliyö hattı seferleri, Marmaray çalışmaları kapsamında önce Pendik-Gebze arasında 29 nisan 2012 tarihinde, sonra Haydarpaşa-Pendik arasında 19 haziran 2013 tarihinde sonlandırıldı. Bu tarihlerden itibaren sözkonusu güzergahta inşaat çalışmalarına başlandı. Avrupa yakasında ise hattın Kazlıçeşme-Halkalı kısmında son sefer 1 Mart 2013 günü, Sirkeci-Yedikule kısmında 12 Ağustos 2013 günü yapıldı.

YILAN HİKAYESİ OLDU

İki hatta 5 yılı aşan çalışma süreci, özel sektörden yüklenici yerli ve yabancı ortaklıkların elinde, maliyet azlığı ve ek bütçe talebi gibi nedenlerle tabiri caizse alanın elinde kaldığı bir yılan hikayesine dönüştü. Bu süreçte ise olan İstanbullulara oldu. Her gün demiryolunu kullanan milyonlarca kişi, ulaşım ihtiyacını görmek için yoğun kara trafiğine mahkum edildi.

BAKANDAN YENİ TARİH

5 yıldır seferleri yapılmayan banliyö trenlerinin en son 2018 yılı sonu olarak açıklanan açılış tarihinin, bu kez Salı günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamayla yine ertelendiği ortaya çıktı.

Bakan Turhan, “Pendik-Ayrılıkçeşme arası 24 kilometre, Kazlıçeşme-Halkalı arası 19 kilometre, çalışmalar devam ediyor. 2019 yılı başında bu kesimleri işletmeye açmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Turhan, geçen eylül ayında yaptığı açıklamada, İstanbul Banliyö Hattı çalışmalarıyla ilgili, “Yıl sonunda bu projeyi İstanbulluların hizmetine sunacağız” diye konuşmuştu.