Bakanlıktan genelge: Seçime gidiyoruz işverenler rahatsız edilmeyecek!

İş Teftiş Kurulu Mayıs ve Haziran ayları boyunca işverenlere teftiş yapmayacak.

Bakanlıktan genelge: Seçime gidiyoruz işverenler rahatsız edilmeyecek!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Teftiş Kurulu’nun yayınladığı bir genelge ile seçim hazırlıkları evresinde işverenlere teftiş yapılmaması talimatının verildiği ortaya çıktı.

Skandal genelgeyi Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, ayrıca AKP döneminde doruğa ulaşan iş cinayetlerine de değinerek; iş cinayetlerinin sadece kanunları çıkartma ile değil; aynı zamanda bunları uygulayarak önlenebileceğini söyledi.

“UYGULAMA YOKSA NE ANLAMI VAR?”

6331 sayılı İş Sağlığı Ve İş Güvenliği Kanunu’nun en önemli maddelerinin sürekli olarak uygulanmasının ertelendiğini söyleyen Akkaya; bu ertelemeleri tek tek sıralayarak şu değerlendirmelerde bulundu:

6331 İş sağlığı ve İş güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012’de çıktı. Ancak bu kanunun çok önemli maddelerinden 2014’te yürürlüğe girecek olan 50’den az işçi çalıştıran işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma yükümlülüğü önce; 1 Temmuz 2016’ya; sonra 1 Temmuz 2017’ye; daha sonra da 1 Temmuz 2020’ye ertelendi. Kanun çıkarttım diyerek övünmek çok kolay; ama uygulama olmadıktan sonra kanunu çıkartmanın ne anlamı var?

PATRONLARA SEÇİM KIYAĞI

18 Nisan’da erken seçim kararının açıklaması ile 24 Haziran’da erken genel seçimin startının verildiğini belirten Akkaya, kararın açıklanmasından 8 gün sonra İş Teftiş Kurulu’nıun yayınladığı genelgenin son derece çarpıcı olduğunu vurguladı.

Genelge konusunun “teftiş programlarının revize edilmesi” olduğunu belirten Akkaya; konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“24 Haziran’da yeni bir seçime giriyoruz. Ne zaman seçim kararı verildi? 18 Nisan’da…İşte tam bu karardan 8 gün sonra İş teftiş Kurulu; 26.04.2018 tarihli bir genelge yayınlıyor. Bu genelgenin konusu ise teftiş programlarının revize edilmesidir.

Peki bu İş teftiş Kurulu’nun yayınladığı genelge ne diyor? ‘Mayıs ve Haziran aylarında iş teftişi yapmayın; programlanan teftişler de iptal edilmiştir’ diyor. Bunun ‘seçime gidiyoruz; işverenlerimizi rahatsız etmeyin’ demekten başka bir anlamı yoktur.”