Bakanlık memur maaşlarını ödemede hata yaptı

Bakanlık, bütçelemelerde önemli eksiklikler yaparak mevzuat gerekliliklerine uymadı. Bakanlık, “bordro sistemini güvenilir hale getirin” uyarısı aldı.

Bakanlık memur maaşlarını ödemede hata yaptı

Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı’na ait raporuna göre; Bakanlık, bütçelemelerde önemli eksiklikler yaparak mevzuat gerekliliklerine uymadı. Ek gösterge, çocuk yardımı ve aile yardımı ödemeleri başta olmak üzere memur maaş ödemelerinde hatalı işlemler yapan Bakanlık, “bordro sistemini güvenilir hale getirin” uyarısı aldı.

Bakanlığın performans uygulamasının mevzuat gereklilikleriyle uyuşmadığı tespiti

Sağlık Bakanlığı’nın 2017 yılına ait mali denetim sonuçlarını içeren Sayıştay raporu dün akşam saatlerinde yayınlandı. Raporda, 2017 yılı kamu bütçeleri ile sağlık hizmetlerine ayrılan toplam kaynağın Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının yüzde 2,7 tekabül ettiği kaydedildi. Sağlığa ilişkin kamu hizmetlerinin yedi gün yirmi dört saat kesintisiz devam etmesi gerektiği belirtilen raporda, “kamu idaresinin statejik planlama, performans esaslı bütçeleme ve faaliyet raporlaması uygulamalarında önemli eksiklikler olduğu” değerlendirmesi yapıldı. Bakanlığın performans uygulamasının mevzuat gereklilikleriyle uyuşmadığı tespit edildi.

Kurumlar ortada yok

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun 694 sayılı KHK ile 25 Ağustos’ta kapatılmasına kadar geçen sürede ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde birer müdürlük olarak yapılandırıldıktan sonraki sürelerde faaliyetlerinin raporlaştırılmadığı tespit edildi. Raporda, “Kapatılan kurumların mali tablolarının hangi dönemi kapsadığının belirtilmediği, sunulan raporun sadece genel bütçe uygulama sonuçlarını içerdiği döner sermaye faaliyetleri ve döner sermaye bütçesi gerçekleşmelerini içermediği görülmüştür” ifadeleri yer aldı.

Bakanlığın gözü mülkiyette

Belediyelerin imar planlar ında Bakanlık tarafından herhangi bir ihtiyaç belirtilmemesine rağmen sağlık tesisi alanı olarak hisseli arazilerin ayrılması sonucu Sağlık Bakanlığı aleyhine açılmış çok sayıda “kamulaştırmasız el atma davası bulunduğu” ortaya çıktı. Bakanlık tarafından Sayıştay’a verilen yanıtta, hususun düzeltilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılacağı sözü verildi. Sayıştay ise tüm il, ilçe ve mahallerde sağlık tesis alanı bulunup bulunmadığının tespitlerinin yapılarak ihtiyaç bulunmayan arsa ve araziler için belediyelerce mülkiyet hakkının sınırlandırılmasına ilişkin kısıtların kaldırılması konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması uyarısı yaptı. Raporda, personelin ek gösterge, çocuk yardımı ve aile yardımı ödemeleri başta olmak üzere memur maaş ödemelerinde hatalı işlemler yapıldığı tespit edildi. Bakanlık, “Gerekli uyarıları yaptık” savunması yapsa da Sayıştay, sistemsel hataların düzeltilerek bordro sisteminin güvenilir ve doğru veri sunar hale getirilmesi konusunda uyardı.