Bakan Varank: Yetişmiş insan kaynağımızı beyin göçü ile maalesef kaybediyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Yıllardır yetişmiş insan kaynağımızı adeta bir beyin göçü ile maalesef kaybediyoruz." dedi, gidenlerin "Uluslararası Lider Araştırmacılar" programıyla Türkiye'ye dönüşünü sağlayacaklarını öne sürdü.

Bakan Varank: Yetişmiş insan kaynağımızı beyin göçü ile maalesef kaybediyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘SAHA EXPO 2018 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’ isimli fuarın açılışında yaptığı konuşmada, “Yıllardır yetişmiş insan kaynağımızı adeta bir beyin göçü ile maalesef kaybediyoruz.” ifadelerini kullanırken, gidenler arasında yer alan bilim insanlarının “Uluslararası Lider Araştırmacılar” programıyla Türkiye’ye döndüreceklerini öne sürdü.

Bakanlığın sanayi kollarında “yerlileştirmeye” destek verdiğini söyleyen Varank, “Yerli ve milli üretimi stratejik yaklaşımla ele alıyor, pek çok kanaldan güçlü bir şekilde destekliyoruz. Ülkemize teknolojik üstünlük kazandıracak projelere, cari açığı azaltacak yatırımlara öncelik vereceğimizi ilan etmiştik. Yerlileştirme programımız kapsamında 3 bin ürünü detaylı bir şekilde inceledik. İlk aşamada ülkemizin 30 milyar dolarlık ithalatına karşılık gelen ürün gruplarının yerlileştirilmesine odaklandık” dedi.

“İnsan kaynağı en önemli unsurların başında geliyor.” diyen Varank “Yıllardır yetişmiş insan kaynağımızı adeta bir beyin göçü ile maalesef kaybediyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızın 100 Günlük İcra Programı’nda da ilan ettiği gibi bilim insanlarının ülkeye dönüş seferliği hedefi doğrultusunda TÜBİTAK ile “Uluslararası Lider Araştırmacılar” programını hazırlıyoruz. Bu programda hem yetişmiş insan kaynağımızı ülkemize yeniden kazandıracağız hem de dünyanın dört bir yanından araştırmacıları ülkemize davet edeceğiz” ifadelerini kullandı.

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre 2017 yılında ülkeyi terk edenlerin oranı bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında arttığı, terk eden kişi sayısının 253 bin 640 olduğu öğrenilmişti.