Bakan Fakıbaba özelleştirmeyi böyle savundu: Özel medyayı kapatalım sadece devlet mi olsun?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararını sermayenin isteğiyle aldıklarını "Rekabetin olması lazım" diyerek itiraf etti.

Bakan Fakıbaba özelleştirmeyi böyle savundu: Özel medyayı kapatalım sadece devlet mi olsun?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, büyük tepkiye neden olan şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararını savunurken “Biz Türkiye’deki bütün özel sektörleri kapatalım. Özel medyayı da kapatalım sadece devlet basını ve televizyonları olsun bu doğru bir olay mıdır? Rekabetin olması lazım.” dedi.

“Eşitlik için konuş! Şimdi Tam Zamanı” isimli etkinlikte basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Fakıbaba, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusuyla ilgili “Özelleştirmeyle ilgili olarak zaten elimizde 25 fabrikamız var. 8 tane özel bazı kooperatiflerin elinde. 25 tane de devletin elinde var. Bu 8 tane özel fabrika 1 milyon ton şeker üretiyor. Bizim elimizde olan 25 tane fabrika da 1 milyon 400 bin ton şeker üretiyor. Özel sektörle yarışmak zorundasınız devlet olarak. Biz Türkiye’deki bütün özel sektörleri kapatalım. Özel medyayı da kapatalım sadece devlet basını ve televizyonları olsun bu doğru bir olay mıdır? Rekabetin olması lazım. Bana sorarsanız bütün şeker fabrikaları özelleştirilmesin mi? hayır. Stratejik ürünlerde mutlaka ve mutlaka devletin regülasyon görevini yapması lazım. Çiftçilere bu fırsat tanınmayacaksa, çiftçiler şeker pancarı yetiştiremeyeceklerse küspe elde edemeyeceklerse haklı ama özelleştirildiğinde ben sayının daha fazla artacağına inanıyorum. Küspenin daha fazla üretileceğine inanıyorum. Bu işle iştigal eden çiftçi kardeşlerimizin sayılarının artacağına inanıyorum. “dedi.

Özelleştirilen fabrikalara belirli kotaların verileceğini söyleyen Fakıbaba, “Fabrikalar bu kotaları kullanmadıkları takdirde bu kotalar tekrar devletin fabrikalarına geçecektir. Oradan çalışan işçilerin haklarına hiçbir şey olmayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

http://gazetemanifesto.com/2018/03/02/akpden-patronlara-seker-gibi-ozellestirme/

ET İTHALATI İHTİYAÇTAN DEĞİL

Bakan Fakıbaba’nın Rusya’dan et ithalatı konusuna ilişkin sözleri de dikkat çekti. “Türkiye’nin çok büyük et ihtiyacından değil genelde siyasi amaçlı olarak ihracat yaptığınız ülkelerden ithalatta yapmak zorunda olduğunuzdan dolayı bazı kalemlerde böyle şeyler gündeme gelebiliyor.” diyen Fakıbaba, “Türkiye’nin bazen sıkıştığı durumlar oluyor. En fazla da et konusunda oluyor. Sütü ve su ürünlerini ilk defa duyuyorum. Siyasi bir karar varsa bunun arkasında şu anda bilemiyorum. Genelde ülkelere gittiğimizde ithalat ve ihracat şeması ortaya çıkıyor. Ülkelerle bir yerde anlaşmak zorunda kalıyorsunuz. Pazarlıklar oluyor. Süt ve su ürünleri ile ilgili bilmiyorum ama et ile ilgili konuşulduğunu biliyorum. Türkiye’nin çok büyük et ihtiyacından değil de genelde siyasi olarak ihracat yaptığınız ülkelerden ithalat da yapmak zorunda olduğunuz için bazı kalemlerde ister istemez böyle şeyler gündeme gelebiliyor.” diye konuştu.

http://gazetemanifesto.com/2018/02/22/yerlilik-buraya-kadarmis-akpden-patronlara-seker-gibi-ozellestirme/