Bakan Çavuşoğlu 'Nazi kalıntısı' Hollanda'dan dilendi: Türkiye'ye yatırım için en doğru zaman

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollandalı mevkidaşıyla yaptığı basın toplantısında Hollandalı patronları ülkeye yatırım yapmaya çağırırken, gelen bir soru üzerine Erdoğan'ın Hollanda'ya 'Nazi" benzetmesi yapmasını inkar etti.

Bakan Çavuşoğlu 'Nazi kalıntısı' Hollanda'dan dilendi: Türkiye'ye yatırım için en doğru zaman

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok ile ortak basın toplantısında konuşurken bir soru üzerine Hollanda halkı ve hükümeti için Nazi benzetmesi yapmadıklarını, sadece hükümeti eleştirdiklerini öne sürdü.

“Şu anda Türkiye’ye yatırım için en doğru zamandır” diyerek Hollanda sermayesini çağıran Çavuşoğlu, “Etrafımızdaki zorluklara rağmen Türk ekonomisi istikrarlı bir şekilde büyüdü ve çok ciddi fırsatlar sundu” derken bundan da en çok Hollandalı firmaların yararlandığı vurgusunu yaptı.

Bir gazetecinin Erdoğan’ın geçtiğimiz yılki referandum öncesi Hollanda Hükümeti’ne yönelik ‘Nazi’ benzetmesi yaptığı sözlerini hatırlatması ve “Bugün de böyle düşünüyor musunuz?” demesine üzerine Çavuşoğlu, “Ne ben ne de Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda hükümetini ya da halkını Nazi olmakla suçlamadık. Hollanda halkı için Nazi benzetmesi yapmadık. Sadece o dönemdeki Hollanda hükümetini eleştirdik. Almanya için de aynı şeyleri yaptık. Biz o günleri geride bıraktık, şimdi geleceğe bakıyoruz” dedi.

“EN DOĞRU ZAMAN”

Çavuşoğlu şöyle konuştu:

Ekonomimize bir saldırı olduğu açık, bunun nedenlerini de biliyoruz. Fakat bizim bankacılık ve finans sistemimiz son derece güçlüdür. Her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da devam eden süreçler var. Bu konuda gerekli adımlar atıldı, tedbirlerimiz aldık. Kur dalgalanmasına karşı aldığımız tedbirlerin neticesini görmeye başladık. Bu tip geçici krizler olabilir. Türkiye’nin geçmişinde çok ciddi ekonomik krizler olmuştu. Etrafımızdaki zorluklara rağmen Türk ekonomisi istikrarlı bir şekilde büyüdü ve çok ciddi fırsatlar sundu. Bundan da en çok Hollandalı firmalar yararlandı. Şu anda Türkiye’ye yatırım için en doğru zamandır. İki ülke arasındaki ticaretin artması iki ülkenin yararınadır.

“TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ NATO MÜTTEFİKİ”

Türkiye ile Hollanda’nın önemli ortaklar olduğunu ifade eden Hollanda Dışişleri Bakanı Blok da  “400 yıldır devam eden iyi ilişkiler var. Tabii ki kültürel ilişkiler söz konusu. Belli bir süre Türk öğrencilerin Hollanda’da okuması, Hollandalı turistlerin Türkiye’ye gelmesi iki ülke ilişkilerinin önemini ortaya koyuyor” ifadesini kullandı.

Blok sözlerine “Türkiye çok önemli bir NATO müttefikimiz, 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bunun takdir edilmesi lazım. İdlib’le ilgili önemli bir krizi Türkiye önledi. Türkiye’deki demokrasinin Temmuz 2016’da aldığı darbe çok önemliydi. Türkiye zor zamanlardan geçti. 2016 Temmuz ayında demokrasi tam anlamıyla saldırıya uğradı. Bunun etkilerini hissetmeye devam ediyoruz” diye devam etti.

ERDOĞAN ‘NAZİ KALINTISI’ DEMİŞTİ

Erdoğan, anayasa değişikliği referandumu öncesi Lahey ile gerginlik yaşanırken 11 Mart 2017’de İstanbul Bağcılar’da yaptığı bir konuşmada şunları söylemişti:

“İşte şu anda Bağcılar’ın insanları buradan Hollanda’ya notasını veriyor. Sen istediği kadar Dışişleri Bakanımızın uçağını kaldırma. Bundan sonra senin uçakların bakalım Türkiye’ye nasıl gelecek. Tabii ben burada diplomasiyi konuşuyorum, vatandaşların seyahatini değil. O ayrı bir konu. Bunların değerlendirmesini ona göre yapacağız. Bunlar ne siyaset biliyor, ne uluslararası diplomasi nedir onu biliyor. Bunlar bu kadar ürkek, bu kadar korkak, bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist bunu böyle biliniz. Bugün bizi Hollanda seyrediyor, Bağcılar’ı seyrediyor. Biz burada bir şehir toplantısı yapmıyoruz, ilçe toplantısı yapıyoruz. Ve Bağcılar ilçesinden Almanya bizi izliyor şu anda. Fransa’daki Türkler izliyor, İskandinav ülkeleri izliyor. 16 Nisan için selam olsun.”