Bakan Albayrak: Maliyet şokları nedeniyle enflasyon artışı normal

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ağustos ayı enflasyon rakamı ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, "Maliyet şokları sonrası kısa vadede geçici artışlar normal" dedi.

Bakan Albayrak: Maliyet şokları nedeniyle enflasyon artışı normal

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yüzde 15.85’ten yüzde 17.90’a çıkan enflasyon rakamı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Albayrak, enflasyonu sınırlamak ya da düşürmek için ne tür adımlar atmayı planladıkları sorusuna, “Yaşanan maliyet şokları sonrasında ithal fiyatlardaki artışlar nedeniyle kısa vadede enflasyonda geçici artışlar olması normaldir. Bununla birlikte, gelinen seviyelerin enflasyonla topyekûn mücadele gerektirdiğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda enflasyonla mücadelenin programımızın çok önemli bir bileşenini oluşturduğunu vurgulamalıyım” dedi.

“CİDDİ TASARRUF TEDBİRLERİ ALIYORUZ”

Kamu tarafından yönetilen fiyatlarda endekslemeyi kademeli olarak azaltacaklarını kaydeden Albayrak, “Maliye politikasında ciddi tasarruf tedbirleri alıyoruz. Güçlü mali politikalarla Merkez Bankası’nı bu alanda destekleyeceğiz” dedi.

OVP’de kamu harcamalarında “verimliliği artırmayı ve kayda değer tasarruf gerçekleştirmeyi hedefleyen kapsamlı bir paket ortaya koyacaklarını” belirten Albayrak, şöyle devam etti:

“Bu tedbirlerin de desteğiyle cari dengenin hızla iyileştiğini ve kur üzerindeki baskının azaldığını göreceksiniz. Özetle, önümüzdeki dönemde enflasyonla her zamankinden daha güçlü bir şekilde mücadele edilecek.”

Son dönemde çok konuşulan IMF’ye başvuru ile konusu ilgili de konuşan Albayrak “IMF’ye başvurma planımız yok” derken, Halkbank’a ABD’den herhangi bir para cezası verilmesini beklemediklerini de yineledi.