AYM'den 'Siyanüre Hayır' eylemi için karar: Herkes izinsiz yürüyüş düzenleme hakkına sahiptir

Anayasa Mahkemesi, Fatsa'da "Siyanüre hayır" yürüyüşü yapan ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefet suçundan 5 ay hapis cezası verilen vatandaşların, Anayasal haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

AYM'den 'Siyanüre Hayır' eylemi için karar: Herkes izinsiz yürüyüş düzenleme hakkına sahiptir

Anayasa Mahkemesi, Fatsa’da “Siyanüre hayır” yürüyüşü yapan ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefet suçundan 5 ay hapis cezası verilen vatandaşların, Anayasal haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Fatsa’da bir şirketin siyanürle altın elde etme faaliyetlerinin çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle yürüyüş yapmak isteyen bir grup, bu konuda idareye bildirimde bulundu. Yaklaşık 500 kişilik grup, 25 Ocak 2015’te idareye bildirilen güzergahta döviz ve pankartlarla yürüyerek geçiş yaptı. Cumhuriyet Meydanı’na gelen grup adına basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasının ardından, yürüyüşün sonlandırılmayarak Sevgi Köprüsü girişinde bekleyen araçlara binmek suretiyle Yukarı Bahçeler Köyü’ne hareket edilmesi polis tarafından yasal işlem gerekçesi sayıldı

Grubun belirtilen güzergahı aşarak yürüyüşe devam etmesi ve kolluk amirine verilmesi gereken, toplantının yapıldığı yerde bulunduklarına dair tutanağı teslim etmedikleri gerekçesiyle grup üyeleri hakkında kamu davası açıldı.

6 ay sonra sonuçlanan davada platform üyelerine 5 ay hapis cezası verilerek hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Platform üyeleri, karara yaptıkları itiraz da reddedilince Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

MANEVİ TAZMİNAT KARARI: HERKES BU HAKKI SAHİPTİR

Anayasa Mahkemesi, siyanürle altın ayrışmasına karşı yapılan yürüyüşe verilen cezaya ilişkin açıkladığı kararında “Göstericilerin şiddete başvurmadıkları ve toplumsal kargaşaya yol açmadıkları durumlarda kamu makamlarının toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına belirli bir ölçüye kadar müsamaha göstermesi gerekir. Barışçıl bir gösteri veya basın açıklaması ilke olarak cezai yaptırım tehdidine maruz bırakılmamalıdır. Mahkemece barışçıl niteliğini kaybetmemiş ve şiddet içermeyen toplantı ve gösteri yürüyüşünü düzenleyenler hakkında 5 ay hapis cezası ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi müdahaleyi haklı kılmaz” dedi.

Anayasa’da bulunan “Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” maddesi ve birçok gerekçeyle bu olayda toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi, ayrıca başvuruculara ayrı ayrı 1000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.