Aydın'da yangın sonrası 300 işçi işten atılıyor: 'Patron yaktı' iddiası

Aydın'da bir fabrikada çıkan yangın sonrası patron 300 işçiyi işten atmak istiyor. İşçilere istifa etmedikleri takdirde tazminat ödememekle tehdit eden şirketin fabrikayı da kasıtlı şekilde yaktığı öne sürülüyor.

Aydın'da yangın sonrası 300 işçi işten atılıyor: 'Patron yaktı' iddiası

Aydın’ın Germencik ilçesindeki Ortaklar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Ak Gıda Süt İşleme Tesisi’nde 2 gün önce çıkan yangında fabrikanın büyük bölümü kullanılamaz hale gelmişti. Yangın nedeniyle üretimine ara veren şirketin 300 işçiyi de kapı önüne koymak istediği öğrenilirken, işçilerin anlatımına göre yangının kasıtlı şekilde çıktığı ile ilgili de büyük şüphe bulunuyor.

Nazilli Havadis Gazetesi‘nin haberine göre, yangının ardından Germencik Belediyesi Konferans Salonunda işçilerle toplantı düzenleyen şirketin insan kaynakları yöneticileri, 1 Ekim’e kadar istifa dilekçelerinin kendilerine sunulması gerektiğini, aksi takdirde sözleşmelerin askıya alınacağını ve tazminatların ödenmeyeceğini söyledi. Şirket yönetiminin işçilere aybaşına kadar istifa ettikleri takdirde tazminat ve işsizlik sigortalarını almaları noktasında kolaylık sağlayacakları belirtildi.

Yangının ardından kapı önüne koyulduklarını belirten işçiler, neden 1 Ekim tarihine kadar süre verildiğini öğrenmek istediklerini, haklarını alma noktasında bütün imkanların kısıtlandığını söyledi. İsmini vermek istemeyen bir işçi, “Yıllarca bu fabrikanın büyümesi için emek verdik. Gece gündüz çalıştık. Günlük 100 ton süt işleme kapasitesini 700 tonlara kadar çıkardık. Bu sadece onların değil, bizlerinde emeği ile olan bir şeydir. Biz kapı önüne koyulmayı hak etmedik. Fabrikanın büyümesinde emeğimiz büyük” dedi.

“İŞÇİLERE 4 GÜN ÖNCE YANGIN EĞİTİMİ VERİLDİ”

Yangından 4 gün önce teorik yangın eğitimi aldıklarını belirten ve ismini vermek istemeyen bir diğer işçi de eğitime zorunlu olarak katıldıklarını söyledi. “Yangından önce eğitim verdiler bize. Katılımı da zorunlu tuttular. Eğitimin ardından da katıldığımıza dair belge imzalattılar” dedi.

‘KASITLI ÇIKARILDI’ İDDİASI

Alarmların bozuk ve aralıklarla sürekli ikaz verdiğini de belirten işçiler, yangının yemek saatine denk gelmesinin bir şans olduğunu söyledi. Yangın takip ve müdahale sistemlerinin de çalışmadığını iddia eden işçiler, “Ortada fabrikanın sigortadan para almak için yangını kendi çıkardığı iddiası var. Bu iddia bile korkunç. Burada sadece 300 işçi çalışmıyor. Günlük 700 ton süt işleyen bir firma burası. Süt tedarikçilerini işçilerin ailelerini de düşündüğünüzde yaklaşık 2 bin kişi bu yangından etkilenmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

“BEĞENMİYORSANIZ GİDİN”

İşçilerin insan kaynakları birimi tarafından sürekli mobbinge uğradığını belirten işçiler, “Ak Gıda’da işçilerine değer vermedi. Mesaiye kalmak için zorunlu olarak kağıt imzalatırlar. Bunun da dışında sürekli beğenmiyorsanız gidersiniz’, ‘elimizde bir sürü cv var, işinize gelmiyorsa gidin’ gibi ifadelerle bizi zorunlu tutuyorlardı. Geçim derdi. Aydın sanayi kenti değil. Burada bir fabrikada çalışıyor olmak kolay değil. Mecburen katlanıyorduk” dedi.

“İKİ YIL BEKLEYİN İHTİYAÇ OLURSA ÇAĞIRIRIZ”

Tazminat ve işsizlik sigortasının özlük hakları olduğunu, kendilerinin istifa etmesi durumunda ise bu haklardan mahrum kalma risklerinin olduğunu da belirten işçiler, “Bize neden 5 günlük bir süre dayatılıyor. Biz hakkımızı istiyoruz. Bize tadilatın 2 yıl içerisinde tamamlanacağı ve bu süre sonunda da ihtiyaca göre çağırılacağımız söylendi. Buna katlanmak mümkün değil. Düşünün bugün Aydın’da birden 300 kişi işsiz kalacak. Çocuklarımız, borcumuz ve geçim derdimiz var. Zaten üretime geçecekleri de belli değil. Ama bize ya ‘bekleyin’ ya da ‘istifa edin’ diyorlar.” ifadeleriyle haklarının verilmesini talep ediyor.