Avukat Hareketi'nden barolara: Saray'da adli yıl açılışına karşı sorumluluğunuzu yerine getirin

Avukat Hareketi, yeni adli yıl açılışının Saray'da yapılmasının yarattığı tabloya dikkat çekerken, duruma sessiz kalan TBB'yi tepki vermeye çağırdı.

Avukat Hareketi'nden barolara: Saray'da adli yıl açılışına karşı sorumluluğunuzu yerine getirin

”Bağımsız, Çağdaş, Toplumcu” bir anlayışla yola çıkan hukukçuların platformu Avukat Hareketi, yeni adli yılın başlamasına dair bir açıklama yayınladı. Açıklamada yargı makamlarıyla birlikte TBB ve barolara seslenilerek uygulamaya karşı tepki gösterilmesi ve sorumlulukların yerine getirilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ‘”Yeni adli yılın açılış töreni, yine Beştepe’de yapılıyor. Oldu bittilerle topluma kabul ettirilen bu uygulama güçler ayrılığına aykırıdır” denilirken, “Adli yıl açılışının tüm yetkilerin fiili merkezi durumundaki sarayda yapılması yargı bağımsızlığına onarılmaz zararlar vermektedir. Uygulamayla tarafsızlık ve yargıç güvencesi de örselenmektedir. Yürütme erkinin yörüngesine hapsedilen yargı erki, bu görüntüsüyle toplumda yargıya olan güveni ortadan kaldırmakta ve adil yargılanma umudunu da tüketmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

“Yeni adli yılın başarılı bir mücadele yılı olmasını diliyoruz” başlıklı açıklama şöyle:

Adalet anlayışı, insanlık onuru üzerine kurulmuştur. İnsanlık onurunu zedeleyen her tutum, her kurum, her yasa ve her anlayış artık çağ
dışıdır. İnsanı yücelten ve koruyan anlayış karşısında savunmanın ve onun temsilcisi olan avukatın önemi gittikçe artmaktadır.

Demokratik bir hukuk devletinde, yurttaşlık hakları kategorisinin en üstüne yerleştirilen insanlık onurunu korumanın en önemli güvencesi olarak adil yargılanma hakkı görülmektedir. Bu nedenle, güçler ayrılığına saygı duymayan yargı dışı güçlerin elinden yargıyı kurtarmak, biz avukatların görevi ve sorumluluğudur. Avukat Hareketi olarak, bu bilinçle yeni adli yılının başarıyla sonuçlanan bir mücadele yılı olması diliyoruz. Öte yandan, yeni adli yılın açılış töreni, yine Beştepe’de yapılıyor. Oldu bittilerle topluma kabul ettirilen bu uygulama güçler ayrılığına aykırıdır.

Hukuk devletinin şekil kurallarının uygulamadan önce geldiği ve bu şekli kuralların öz üzerinde etkili olduğu açıktır. Adli yıl açılışının tüm yetkilerin fiili merkezi durumundaki sarayda yapılması yargı bağımsızlığına onarılmaz zararlar vermektedir. Uygulamayla tarafsızlık ve yargıç güvencesi de örselenmektedir. Yürütme erkinin yörüngesine hapsedilen yargı erki, bu görüntüsüyle toplumda yargıya olan güveni ortadan kaldırmakta ve adil yargılanma umudunu da tüketmektedir. Nitekim siyasi otoriteye yakın ya da karşı olan hemen tüm toplum kesimlerinde yargıya inanç ve güven kalmamıştır. Daha kötüsü ise hukuk devleti ve güçler ayrılığı ilkelerine aykırı olan bu uygulamaya itiraz etmesi gereken kurumların durumu kabullenmiş olmalarıdır.

Avukat Hareketi olarak, kabul edilemez bu uygulamayı kabullenmiş görünen başta yargı makam ve mercileriyle TBB olmak üzere tüm baroları, topluma karşı sorumluluklarının gereğini yerine getirerek, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı ilkelerine uygun bir tutum takınmaya çağırıyoruz.