Avrupa Parlamentosu AB Komisyonu Başkanlığına dışarıdan bir kişinin getirilmesinin önünü kapattı

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanlığına, dışarıdan bir kişinin getirilmesinin önünü kapatmayı hedefleyen düzenlemeyi oylayarak kabul etti. Fransa’nın Strazburg kentinde devam eden AP Genel Kurulu, AB Komisyonu Başkanı adayı olacak kişilerin belirlenmesiyle ilgili konuyu değerlendirdi. Buna göre, ilk olarak 2014’te mevcut başkan Jean-Claude Juncker’in seçilmesi sürecinde uygulanan, “liste başı adayın” benimsenmesi prensibinin AB... View Article

Avrupa Parlamentosu AB Komisyonu Başkanlığına dışarıdan bir kişinin getirilmesinin önünü kapattı

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanlığına, dışarıdan bir kişinin getirilmesinin önünü kapatmayı hedefleyen düzenlemeyi oylayarak kabul etti.

Fransa’nın Strazburg kentinde devam eden AP Genel Kurulu, AB Komisyonu Başkanı adayı olacak kişilerin belirlenmesiyle ilgili konuyu değerlendirdi.

Buna göre, ilk olarak 2014’te mevcut başkan Jean-Claude Juncker’in seçilmesi sürecinde uygulanan, “liste başı adayın” benimsenmesi prensibinin AB kurumları arasında yaygınlaştırılmasına yönelik düzenleme kabul edildi.

Bunun, gelecek yıl yapılacak AP seçimlerinde bu prensibin uygulanacağı anlamına geldiği belirtilirken, Genel Kurul’da 200’e karşı 457 evet ve 20 çekimser oyla kabul edilen raporda, Avrupa Komisyonu ve AP arasında varılan çerçeve anlaşma ile konuyla ilgili değişikliklerin belirlendiği açıklandı.

AB kurumlarının yöneticilerinin, üye ülkelerin halkı tarafından doğrudan belirlenmesi hedefiyle geliştirilen prensibe göre, AB ülkelerinde faaliyet gösteren siyasi partilerin AP’deki çatı örgütlerine siyasi partilerin belirlediği adaylar seçilecek.

Bu durumda, AB Komiserliği görevini yürüten kişiler, istifa etmeye gerek kalmaksızın AB Komisyonu Başkanı adayı olabilecekler. Yine bu kişilerin, adaylık ve seçim propaganda sürecinde Komisyonun mali ve sekretarya gibi imkânlarını kullanamayacağına da raporda yer verildi.

2014 seçimlerinden önce, 5 siyasi parti, AB Komisyonu Başkanı seçimi için liste başı adayı belirlemişti. Hristiyan Demokratlar olarak bilinen, merkez sağ Avrupa Halk Partisi adayı Juncker, seçimi kazanmış ve AB Komisyonu Başkanı ilan edilmişti.

Macron’un önerisi reddedilmiş oldu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen yıl eylül ayında AB’nin iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında yaptığı açıklamada, 2019 seçimlerinde iki farklı oylama teklifinde bulunmuştu. Buna göre, her ülkenin yöntemini kendisinin belirleyeceği bir ulusal aday ya da tüm üye ülke vatandaşlarının ortaklaşa oy verecekleri “ülkeler üstü” aday çıkarılması söz konusuydu.

AP’nin kabul ettiği değişiklikle Macron’un önerisi reddedilmiş oldu. Teklife Macron’un yanı sıra üye ülkelerde örgütlenen Yeşiller Partisi de destek veriyordu.