Yeni asgari ücret belli oldu

Milyonlarca emekçiyi doğrudan ilgilendiren 2019 yılı için geçerli olacak asgari ücret bugün açıklandı.

Yeni asgari ücret belli oldu

Milyonlarca emekçinin gözü kulağı bugün 2019 yılı için geçerli olacak asgari ücret miktarı belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na üç ayrı ücret önerisinde bulunmuş, buna göre bir işçinin asgari geçim tutarının ağır statüdeki işlerde 2213 lira, orta statüdeki işlerde 1978 lira, hafif statüdeki işlerde 1841 lira olarak belirlemişti.

Görüşmelerde işçi tarafını temsil eden Türk-İş ise 2000 TL artı refah payı istemişti.

Patronları temsil eden TİSK ise 2 bin TL üzerindeki taleplerin ‘Yeni Ekonomik Program’daki hedeflere uygun olmadığını öne sürmüştü. TİSK Başkanı Kudret Önen “yeni yılda geçerli olacak asgari ücretle ilgili teklifimiz, hükümetin enflasyonla mücadele programına destek olacak nitelikte.” ifadelerini kullanmıştı.

Asgari Ücret Komisyonu, 2019 yılında uygulanacak asgari ücret tutarını net 2 bin 20 TL, brüt 2 bin 558 lira olarak belirledi.

Asgari ücretin belli olmasının ardından bir açıklama yapan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “tüm çevrelerin hassasiyetini gözeterek karar aldıklarını” ifade etti.

TÜRK-İŞ BAŞKANI: MEMNUNUZ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise yapılan zamdan memnun olduğunu belirterek, “Bu ücret kabul edilebilir bir ücret. Asgari ücrette mevcut enflasyonun üzerinde bir artış sağladık, işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair sözümüzü tuttuk. Yüzde 100’ü memnun edemediysek de yüzde 80’lik kesimi mutlu ettiğimize inanıyorum” dedi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da asgari ücret görüşmeleri devam ederken yaptığı açıklamaları  da hatırlatarak “Başımıza gelmeyen kalmadı. Dediler ki ‘Türk-İş Başkanı insanları sokağa davet ediyor.’ Ne yapacağım, plaja mı davet edeceğim? sıkıntım olduğunda anlatacağım” dedi.

TİSK: TEŞEKKÜR EDİYORUM

Komisyonda patronlar adına bulunan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise, “Asgari ücret çalışmalarımız nihayete erdi. Sürdürülebilir her adım ülkemizi bir üst basamağa tırmanması anlamındadır. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması konusunda sorumluluğumuz bulunuyor. Komisyon çalışmalarımıza katılan Bakanımız, işçi temsilcilerimize teşekkür ediyorum. Ülkemizin büyümesine yönelik çabalarımıza devam edeceğiz. Herkesin yeni yılını kutluyorum.” açıklamasında bulundu.