'Artık insanlar tanrıya inanmıyor' diyerek kiliseleri satılığa çıkardılar

Hollanda'da cemaatsiz kalan birçok kilise ya restoran/bar ya da ev, işyeri veya kapalı oyun alanına dönüştürüldü

'Artık insanlar tanrıya inanmıyor' diyerek kiliseleri satılığa çıkardılar

Hollanda’da cemaatsiz kalan birçok kilise ya restoran/bar ya da ev, işyeri veya kapalı oyun alanına dönüştürüldü. Bazı binalar ise, yıkılıyor.

BBC Türkçe‘nin haberine göre; Hollanda’daki kilise binalarının geleceği konusunda bir tez hazırlayan araştırmacı Herman Wesselink, 2030 yılına kadar yaklaşık bin kilise binası daha cemaatsizlik nedeniyle boş kalacağını belirtti.

Hollandalı araştırmacıya göre, bunun ana nedeni nüfus hareketliliği ile ilgili değişiklikler. Hollanda’da halkın son 50 yıldır kiliseden uzaklaşmaya başladığına işaret eden Wesselink, inançlı kilise cemaatinin giderek yaşlandığını ve yakın bir gelecekte biteceğini ifade ediyor.

Wesselink, 1968 yılında Hollanda’da 2 milyon 700 bin Katolik her hafta kiliseye gittiğini ancak 2016 yılında bu sayının 173 bin kişiye düştüğünü, 2030’da ise sadece 63 bin kişinin kiliseye devam edeceğini belirtiyor.

Wesselink, bu nedenle gelecekte büyük şehirlerde birkaç kilisenin kalacağını ama küçük yerleşim yerlerindeki büyük ölçüde kapanıp, satılacağını söylüyor.

Ülkenin orta güney bölümünde yer alan Waalwijk kentindeki Sint-Clemens Kilisesi’nden Anton van Diessen, “Üzgünüm, kilisemiz satılık. Artık insanlar tanrıya inanmıyor” diyor.

İnançlı insan sayısının giderek azaldığını ve dini toplulukların küçüldüğünü belirten van Diesen, artık kiliselerin yakıt, sigorta ve bakım masraflarını ödeyemez hale geldiklerini söylüyor.

Müslümanlar tarafından satın alınan kilise, şimdi cami olarak hizmet veriyor. Cami yöneticisi Robbert Mohammedamin, NOS’a yaptığı açıklamada, merkezi konumu ve iyi bir otoparka sahip binayı aldıkları için memnun olduğunu anlatıyor.