Arjantin'de kemer sıkma paketi: 10 bakanlık kapatılacak!

Arjantin Maliye Bakanı Nicolas Dujovne'nin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapacağı görüşmeler öncesinde 10 bakanlığın kapatılması bekleniyor

Arjantin'de kemer sıkma paketi: 10 bakanlık kapatılacak!

Arjantin hükümeti, uzun süredir devam eden ekonomik kriz için bir dizi kemer sıkma programı açıklamaya hazırlanıyor.

Maliye Bakanı Nicolas Dujovne’nin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapacağı görüşmeler öncesinde 10 bakanlığın kapatılması bekleniyor.

Ülkenin para birimi Peso’nun bu yıl neredeyse yarı yarıya değer kaybetmesinin ardından Dujovne, yarın IMF Başkanı Christine Lagarde ile görüşmek üzere Washington’da görüşmelerde bulunacak.

Krizin sorumlusu IMF

2001 yılından bu yana bir türlü toparlanamayan Arjantin’de yaşanan ekonomik krizin adresinin IMF olduğu biliniyor. Arjantin, IMF ile Haziran’da 50 milyar dolarlık yaptığı kredi anlaşması sonrası IMF’yi paranın bir an önce serbest bırakılması için görüşecek.

Hükümet, daha önce “tarım ihracatının azalması, enerji fiyatlarının artması ve Peso’nun dolar karşısında hızla değer kaybetmesi sonrasında uluslararası yatırımcıların güveninin yeniden tesis edilebilmesi için IMF’nin kapısını çalmaya mecbur kaldığını” açıklamıştı.

IMF, Arjantin’in durumundan memnun

IMF, anlaşmanın hayata geçirilebilmesi için kamu harcamalarının kısılmasını şart koşmuştu. Arjantin’de 2007-2015 yılları arasında görev yapan Cristina Fernandez de Kirchner’in döneminde bazı şirketler kamulaştırılmış, temel tüketim maddelerinden futbol maçları yayınlarına kadar birçok kalem ciddi şekilde sübvanse edilmişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, IMF, Arjantin’de enflasyon yüzde 25’i geçmesine karşın, bu yılın sonuna kadar ekonomini toparlayacağını ve ülkenin gelecek yıldan itibaren tekrar büyümeye geçebileceğini ifade ediyor. Elbette borçlandırarak, kamu mallarına peşkeş çekilerek.