Antalya'da 8 Mart: İlerici Kadınlar Derneği basın açıklaması ve sergi düzenledi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle İlerici Kadınlar Derneği Antalya şubesi, Toplumsal Mücadelede Emekçi Kadınlar isimli sergi düzenledi. 

Antalya'da 8 Mart: İlerici Kadınlar Derneği basın açıklaması ve sergi düzenledi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle İlerici Kadınlar Derneği Antalya şubesi tarafından basın açıklamasıyla başlayan bir görsel sergi düzenledi.

ANSAN’da (Antalya Sanatçılar Derneği) 8 Mart vesilesiyle düzenlenen Toplumsal Mücadelede Emekçi Kadınlar isimli sergide fotoğraf, portre ve yağlı boya tablolar yer aldı. Sergide geçmişten bugüne kadın mücadelesini gösteren fotoğraflar ve Clara Zetkin, Beria Onger, Behice Boran gibi isimlerin anlatıldığı portreler ile İlerici Kadınlar Derneği üyesi ressam Münevver Kısacık’a ait yağlı boya tablolara da yer verildi.

Kadına Şiddet Olağanlaştırılıyor

Serginin açılışında İKD üyeleri tarafından yapılan açıklamada, “Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir aradayız. 1857 yılında New York’ta emeği ve hakları için direnen dokuma işçisi kadınların, 1917 yılında Petrograd’da “Ekmek ve Barış” talebi ile sokakları dolduran kadınların mücadelesini büyütmek için buradayız” açıklamasında bulunuldu. Esnek çalışma adı altında iş güvencesinin ortadan kaldırıldığını ifade eden İKD üyeleri, örgütlenme ve grev haklarının OHAL gerekçesiyle engellendiğini belirtti.

“Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz haberleri neredeyse magazinsel şekilde sunuluyor, olağanlaştırılıyor. 2002 yılından bu yana binlerce kadın cinayete kurban gitti, son on yılda çocuk istismarı yüzde 700 arttı” ifadelerini kullanan İKD üyeleri, tüm bu sorunların eşit, özgür ve laik bir düzenle çözülebileceğini söyledi.

Bu Zihniyeti de, Bu Düzeni de Reddediyoruz

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ülkemizde gericiliğin kalesi haline geldiğini ve kadın düşmanı skandal fetvalara imza attığını söyleyen İKD üyeleri, “Tüm bu uygulamalar gerici AKP iktidarının toplumu yeniden şekillendirme projesinin ürünüdür. 1980 darbesiyle başlayan süreç AKP iktidarı ile taçlanmıştır. 1923 yılında kurulan cumhuriyet tasfiye edilmiş, kamucuk, laiklik, bağımsızlık, yurttaşlık fikri toplumun hafızasından adeta kazınmak istenmiştir. Ülkemiz AKP iktidarı ile birlikte piyasa anarşisine,  gericiliğe, emperyalistlerle tam boy işbirliğine sürüklenmiştir. Yurttaşlık yerine ümmetçilik ve kulluk esas kılınmıştır. Bu zihniyet emekçilerin sermayeye, kadının erkeğe kul olmasını öngörmektedir. Bu zihniyeti de bu düzeni de reddediyoruz” diyen İKD üyeleri “İnsanca bir yaşam ve eşitlikçi bir düzen kurulmalıdır. Kadınlar fetvalarınıza sığmaz.  Emeğimiz ve haklarımız için mücadeleyi büyüteceğiz. Yaşasın 8 Mart” söylemiyle basın açıklamasını sonlandırdı.

Sergiden bazı kareler: