Anadolu Kültür operasyonunda 1 kişi daha serbest kaldı

Anadolu Kültür’e yönelik dün sabah saatlerinde düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal ile Bora Sarı ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmıştı. Anadolu Kültür'ün eski genel müdürü olan Hafıza Merkezi Eş Direktörü Meltem Aslan Çelikkan'ın da serbest bırakıldığı duyuruldu.

Anadolu Kültür operasyonunda 1 kişi daha serbest kaldı

Anadolu Kültür’e yönelik dün sabah saatlerinde düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal ile Bora Sarı ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmıştı.

Anadolu Kültür’ün eski genel müdürü olan Hafıza Merkezi Eş Direktörü Meltem Aslan Çelikkan’ın da serbest bırakıldığı duyuruldu.

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı’nın da aralarında olduğu en az 10 kişi bu sabah saat 06.00’da yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alınmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3 kişinin ifade işlemleri tamamlandı. Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal ile Bora Sarı, ifadeleri alındıktan sonra yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan diğer kişilerin ifade işlemleri devam ederken, haklarında gözaltı kararı bulunan 7 kişi içinyakalama kararı bulunuyor.

‘GEZİ PARKI EYLEMLERİNİ YAYGINLAŞTIRMAYA ÇALIŞMAK’

Operasyonun Anadolu Kültür AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında olduğu öğrenilirken, gözaltına alınanlar, Kavala ile hiyerarşik bir yapı içinde ‘Gezi Parkı eylemlerini yaygınlaştırmaya çalışmakla’ suçlanıyor.

Haklarında gözaltı kararı verilen kişilerin sayısı 20 olarak açıklandı.

Prof. Dr. Betül Tanbay’ın avukatı Bahri Belen, “Bize verilen bir bilgi yok henüz ama öyle sanıyorum ki Gezi ve onunla bağlantılı olaylar nedeniyle yapılmış bir operasyon. Anadolu Kültür’e yönelik olduğu bilgisi de var ama henüz netleşmiş bir durum yok” diye konuştu. Belen, tüm isimler için 4 günlük gözaltı süresi olduğunu, dosyada kısıtlılık kararı bulunduğunu da ifadelerine ekledi.

Gözaltına alınanların sırayla ifadelerinin alınmasına başlandığı, ifade işlemlerinin halen devam ettiği belirtildi.

GÖZALTINA ALINANLARIN İSİMLERİ AÇIKLANDI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise yayımladığı basın bilgi notunda “Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içinde hareket etmekle” suçlanan 20 kişiden gözaltına alınan 13’ünün isimleri şöyle: “Betül Tanbay, Turgut Tarhanlı, Yigit Ekmekçi, Hakan Altınel, Meltem Aslan Çelikkan, Asena Günal, Çiğdem Mater, Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş, Filiz Telek, Yiğit Aksakoğlu, Yusuf Cıvır.” ifadelerini kullandı.

Emniyet’in açıkladığı 13 kişilik gözaltı listesine rağmen şu anda gözaltında 10 kişinin olduğu öğrenildi.

Söz konusu bilgi notunda “Kavala’nın Gezi Parkı olaylarını Türkiye geneline yaymak ve yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmek, bu şekilde cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeyi amaçladığı, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür AŞ isimli vakıf ve şirketi kullanarak olayları finanse ve organize ettiği tespit edilmiştir” ifadelerine de yer verildi.

Gözaltına alınan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal ile Bora Sarı’nın ardından, Anadolu Kültür’ün eski genel müdürü olan Hafıza Merkezi Eş Direktörü Meltem Aslan Çelikkan’ın da serbest bırakıldığı duyuruldu.